7 évet kellett várni rá - Gyereknapon mutatják be a Shrek, a musicalt!

2001-ben az újonnan bevezetett egész estés animációs film kategóriában a Shrek elnyerte az első Oscar-díjat. A film musical változatára csupán hét évet kellett várni, melynek szövegét David Lindsay-Abair, a zenéjét pedig Jeanine Tesori szerezte. Magyarországon május 29-én, gyereknapon, két egymást követő előadáson láthatják a musicalt Feke Pál főszereplésével, Szente Vajk rendezésében.

Ajánló a mese elé:

 

A Shrek a musical története megegyezik a 2001-es animációs film történetével: Shrek mocsaras lakóhelyét ellepik a mesefigurák, miután Lord Farquaad száműzi őket Duloc városából. Az ogre azonban egyáltalán nem örül a hívatlan vendégeknek. Egyezséget köt Lord Farquaaddal: ha megmenti Fiona hercegnőt a Sárkány által őrzött várból és átadja a törpenövésű Lordnak, akkor ingoványos otthona újra az övé lesz. Az úton elkíséri a Szamár, aki fárasztó humorával, és napi szóadagjával ha lehet, még jobban nehezíti a feladatot. Ám végül minden pompásan alakul...

 

shrekk01

 

Shrek történelem:

 

A musical ősbemutatója 2008-ban volt a Broadwayn, majd 2011-ben a West Enden debütált, az utóbbi években pedig Európa több országában láthatta már a közönség. A morózus, ám imádnivaló ogre története most Budapesten, a Papp László Sportaréna színpadán is megelevenedik 2016. május 29-én, gyereknapon, két egymást követő előadáson.

 

Az alkotók és a szereplők szavaival a produkcióról:

 

Szente Vajk rendező szerint komoly erénye a musicalnek, hogy a történeten nem változtattak az alkotók, hanem nagyszerű dalokkal és élő szereplőkkel egészítették ki az ismerős mesevilágot. Csonka András kiemelte, hogy tökéletes családi szórakozást ígér a musical, hiszen a szülők is ugyanúgy élvezik a poénokat, mint a gyerekek.

 

A Shrek nemcsak egy királylány megmentéséről szól, hanem egymás és önmagunk elfogadásáról, a szeretetről és a barátságról is. A Fionát alakító Szinetár Dóra szerint sok olyan mese van, pl. a Szépség és a Szörnyeteg, ahol makulátlan hősnőnk beleszeret egy társadalmilag elfogadhatatlan karakterbe, és a boldogság akkor lesz teljes, mikor ez a karakter egy elfogadható és értékes szőke herceggé változik. A Shrek az egyetlen olyan mese, ahol megszeretünk valakit, aki nem tűnik szerethetőnek, és elfogadjuk olyannak, amilyen. Fiona külsőségeiben királylány, de a jelleme ogre, nem úgy viselkedik, mint ahogy kinéz, sőt, a szókimondósága pont az „ogreségéből” fakad.

 shrekkk03

 

A korábbi szereposztással ellentétben egyeztetési nehézségek miatt Szulák Andrea helyett Tóth Gabi bújik a Sárkány bőrébe.

 

A nemzetközi hírű magyar szakember gárda teljesen szabad kezet kapott. Bár sok inspirációt kaptak a rajzfilmből, a film animációit mégsem használják az előadásban.

 

"Ekkora térben még senki nem készített musicalt Magyarországon" - árulta el Szente Vajk.

 "A Shrek egy látványos, sokszínű, változásokkal teli előadás lesz, egy sok helyszínt felvonultató szuperprodukció" - magyarázta Erkel László Kentaur, musical díszlettervezője.

 

"Minden apró rezdülés számít, és fontos volt számunkra, hogy a látvány teljes értékű legyen az utolsó sorban ülők számára is, ezért sok koncertes elemet, kivetítőket is használni fogunk. Klasszikus színházi előadást készítünk az Aréna hatalmas méretű terében, ami teljesen szokatlan és egyedi. Szabad kezet kaptam, az Aréna teljes szélességét kihasználjuk, gyakorlatilag odavarázsolunk egy földtől plafonig érő hatalmas mesekönyvet a 24 méter széles és 18 méter mély színpadra." - avatott be Kentaur. A jelmezeket Kovács Yvette Alida jegyzi.

 

shrekkk02

 

A legnagyobb kihívást Shrek maszkja jelentette. A nemzetközileg elismert maszkmester, Pohárnok Iván elmondta, hogy a korábbi előadások megtekintése után, Kentaurral összegyúrtak egy újabb változatot, és a maszkot pontosan Feke Pál arcára készítették, amely a mimikájával együtt tud mozogni, csak a szeme látszik ki belőle.

 

Két és fél óra alatt készül el a maszk, mely több darabból áll, olyan, mint egy versenyautósnak a kapucnis nyakrésze, csak az arca lóg ki belőle, majd ráragasztják az arcbőre, aztán külön a homlok, orr, bal és jobb arc és áll részeket végül összesminkelik.

 

"Meg kell tanulnom ebben a rendkívül kidolgozott, szinte filmes maszkban énekelni és beszélni" - magyarázta Feke Pál. "Meg kell szoknom, hogy működik Feke Pali mosolya a maszkban. Tükörben már gyakoroltam is. Amiről belül azt gondolom, jó, az kívülről nem, ebben az esetben egészen más mimikára van szükség. Nagy feladat a mindenki által szeretett figura, Shrek bőrébe bújni, nehéz fizikai, lelki igénybevétel, komoly színészi feladat. Sokat edzem, legalább hetente háromszor, hogy fizikailag is bírjam. Háromórás procedúra mire a jelmez és a maszk a helyére kerül, a jelmez tele van tömésekkel, a cipőm egy 15 centi magas talpat kap" - tette hozzá a színész.

 

shrekkk04

 

Ezzel nincs egyedül. Serbán Attila, Farquaad nagyúr szerepében is óriási kihívások elé néz.

"Farquaad nagyúr szerepe egészen speciális, komoly fizikai munkát jelent, hiszen végig térden állva állok majd a színpadon, ahol óriási terekben kell mozognom. Erőnléti edzésekkel is készülök, heti háromszor futok a Margitszigeten. A preparált lábak rám lesznek akasztva és térdelés közben előredől a felsőtestem, ezért főleg a hátamat és a hasamat kell erősítenem. Ortopéd szakorvossal konzultáltam a két és fél hónapos próbafolyamat miatt" - mondta Serbán Attila.

 

A közönség által megszavazott Szamár, azaz Csonka András jelmeze egy több centi vastag, tetőtől talpig beborító szőrmebunda tömésekkel, amiben még orrot se nagyon lehet fújni, ráadásul táncolni is fog a lábára erősített sarok nélkül patákon, tehát a jó kondíció nála is elengedhetetlen.

 

Szinetár Dóra pedig rendszeresen Shrek dalokat hallgatott kislányával, és számos zenei stílus paródiára bukkant, melyeket a Túri Lajos Péter által megálmodott koreográfiában, a színpadi mozgásban is megjelenítenek majd.

 

shrekkk05

 

Ritka, hogy ilyen vicces, nagyformátumú zenés színpadi változat születik egy híres rajzfilmből. Sokan azt hiszik, ez egy könnyed gyerekdarab, pedig az egyik legnehezebb énekesi és színészi feladat, amire valaha készültek.

 

Színház.hu

 

 

süti beállítások módosítása