Japán kormánykitüntetésben részesül Pinczés István

Pinczés István, a Debreceni Színjátszó Stúdió vezetője, a Csokonai Színház egykori főrendezője a japán-magyar színházi kapcsolatok, illetve a két ország közötti kölcsönös megértés elmélyítésében tett erőfeszítéseiért „A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” japán kormánykitüntetésben részesül.

 

Tanaka Takahiro, a magyarországi Japán Nagykövetség sajtóosztályának vezetője közleményben tájékoztatott arról, hogy Kisida Fumio japán külügyminiszter 2016. április 29-én Tokióban nyilvánosságra hozta a kormánykitüntetésben részesülők névsorát.

„A Felkelő Nap Arany és Ezüst Sugarainak Rendje” az egyik legmegtisztelőbb és legnagyobb becsben tartott japán kormánykitüntetés; tavasszal és ősszel adományozható. Évente öt japán állampolgár kaphatja meg kulturális területen elért eredményeiért. Pinczés István az első, aki külföldiként a tokiói külügyminisztérium által kitüntetésben részesül színházrendezői és kulturális kapcsolatépítő tevékenységének elismeréséül.

 

 Pinczes Istvan

Fotó:  hevesisandorszinhaz.hu

 

Az indoklás szerint Pinczés István a helyi színházi társulat rendezőjeként nagyban hozzájárult a Debrecen, Hajdú-Bihar megye és a japán Tojama prefektúra közötti, több mint 30 évre visszanyúló művészeti kapcsolatok ápolásához, valamint a Magyarország és Japán közötti kulturális kapcsolat erősítéséhez. Magyarország különböző városaiban aktívan részt vett Japánt bemutató programok szervezésében, ezáltal is hozzájárulva a japán kultúra népszerűsítéséhez.

 

A kitüntetést Koszuge Dzsunicsi, Japán magyarországi nagykövete adja át Pinczés István Jászai-díjas rendezőnek, aki a japán-magyar színházi kapcsolatokért végzett művészi eredményeinek elismeréséül korábban megkapta a Nemzetközi Színházi Intézet Ucsimura-díját, valamint a Tojama Megye Jószolgálati Kulturális Nagykövete kitüntető címet is. Az átadás időpontjáról később történik intézkedés.

 

Az 1981-ben induló kapcsolat New Yorkban jött létre a Debreceni Színjátszó Stúdió és a Hirosi Koizumi vezette japán Bungeiza Gekidan között. Ez később hivatásos színházi kapcsolattá, illetve a Kölcsey Művelődési Központ bekapcsolódásával a művészet más területein (klasszikus zene, kórusének, népzene, japándob, néptánc, balett, showtánc, tárgyalkotó népművészet, képzőművészet, virágkötészet, japán képírásművészet, bábszínház, stb.) is sokrétű és gyümölcsöző együttműködéssé terebélyesedett Tojama és Debrecen művészei, valamint Tojama prefektúra városai (Takaoka, Inami, Jokkaicsi, stb.) és Hajdú-Bihar megye városai (Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Hajdúböszörmény, Derecske, Püspökladány, stb.) között.


A több mint három évtizedes kulturális kapcsolat során mintegy 1500 japán művész érkezett Magyarországra, és közel 1000 Hajú-Bihar megyei művész mutatkozott be Tojamában.

 

Csokonai Nemzeti Színház

 

süti beállítások módosítása