Lengyel Györgyöt köszöntötték a Csokonai-történetek záróestjén

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház 150. jubileumi évadát ünneplő Csokonai-történetek című sorozatának záróestjén a 80 éves Lengyel Györgyöt, a teátrum egykori igazgató-főrendezőjét köszöntötték kedd este Debrecenben.

 

Lengyel György debreceni pályájának első szakasza 1960-ban kezdődött, amikor még főiskolásként játékmesternek és társrendezőnek hívta maga mellé Szendrő József két előadáshoz. Az 1961-62-es szezonra már szerződött tag, az 1963-64-es évadtól pedig három évadon át a színház főrendezője volt.
A Csokonai Színházban rendezte főiskolai vizsgamunkáját is: Az ész bajjal jár című orosz komédiát. Ezután 22 évet töltött rendezőként a budapesti Madách Színházban, de közben 1979 és 1981 között újra dolgozott Debrecenben is mint a társulat művészeti vezetője.


Harmadik debreceni korszakában, 1992 novemberétől 2001-ig a Csokonai Színház igazgató-főrendezője volt. E harmadik debreceni "felvonásról" mondta egyik interjújában: "Otthonom lett Debrecen, színi lelkem székesfővárosává emelkedett."

 

 DI emlektabla 2

Fotó: Derencsényi István, haon.hu


A Csokonai-történetek záró estjén Ráckevei Anna jelenlegi debreceni színidirektor és Csikos Sándor színművész közreműködésével fényképek, mozgóképbejátszások és baráti visszaemlékezések segítségével idézték fel a Jászai-díjas érdemes és kiváló művész, Lengyel György emlékezetes debreceni rendezéseit, gazdag alkotói pályája állomásait.


Lengyel Györgynek régóta dédelgetett terve volt, hogy a Csokonai Színház előcsarnokának falán emléktáblát kapjon egykori barátja és közeli munkatársa, Vámos László. A 150. jubileumi évad és a 80. születésnap találkozása erre most kiváló alkalmat teremtett: a néhai Kossuth-díjas rendező emléktábláját, Győrfi Ádám debreceni szobrászművész alkotását - Velesz Olívia, Vámos László özvegye jelenlétében - Lengyel György avatta fel.


Megemlékezésében azt mondta: kevés olyan ízig-vérig színházi ember volt, mint Vámos László, aki maga volt a színház. "Vámos László tudta: ezt a mesterséget, e gyönyörű pályát csak akkor csinálhatod meg, ha az életedet teszed bele, ha az életedet feláldozod érte" - emlékezett barátjára Lengyel György. Vámos Lászlót Téri Árpád szerződtette le Debrecenbe, akinek igazgatói éveit a Csokonai Színház egyik fénykoraként tartják számon. 

 

A kedd esti emléktábla-avatás és a születésnapi beszélgetés után Lengyel György és Téri Sándor színművész, az egykori színigazgató fia, az egybegyűltek társaságában koszorút és mécsest helyezett el a Csokonai Színház előtti parkban, Téri Árpád szobránál.

 

 

(MTI)

 

 

 

süti beállítások módosítása