Nők az idegösszeomlás szélén – Ilyen Almodovar kultfilmje a színpadon

Magyarországon először május 20-án az Átrium Film-Színházban láthatta a közönség a világhírű filmrendező első komoly nemzetközi elismerést hozó filmjének musical változatát. Az előadást Réthly Attila rendezte. Fotós beszámolónk a premierről.

Almodovar Oscar-díjra jelölt alkotásából David Yazbek és Jeffrey Lane készített musicalt, mely 2010-ben debütált a Broadwayn, majd 2015-ben a szinte teljesen átdolgozott és az Almodovar film szellemiségét még inkább tükröző darab a West Enden mutatkozott be, ahol jelenleg is nagy sikerrel fut, a főszerepben az Olivier-díj jelölt Tamsin Greiggel. A Budapesti Operettszínház ez utóbbi változatot tűzte műsorára Varró Dániel fordításában és dalszövegeivel, Réthly Attila rendezésében.

 

noci01

 

Az 1988-as Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén megindító, szívmelengető női monológok sora a boldogságról, a magányról, bemutatva a női lélek működésének rejtelmeit, a háttérben Madrid színes, lüktető forgatagával. Bár a musical szerzői nem spanyolok, a zene és a történet hűen tükrözi Almodovar mediterrán indulatokkal átszőtt, jellegzetesen spanyol világát, belecsempészve egy kis cosmopolita ízt, amitől a világ minden táján élő nők és férfiak még inkább azonosulhatnak a szerelem és az emberi kapcsolatok útvesztőjében bukdácsoló sztori szereplőivel.

 

A darab egyik szereplője, a taxisofőrt alakító Mészáros Árpád Zsolt korábban kifejtette, hogy a spanyol mester kedvelői nagyon fogják szeretni az előadást.

 

Azt is elárulta, hogy az elmúlt 20-25 évben nem voltak ennyire nehéz dalai, amik ilyen komoly magasságokat követelnek, ugyanakkor hihetetlenül erős tempót diktálnak és közben rettentően bonyolult a színpadi jelenlét, mert tulajdonképpen megfoghatatlan a szerepe.

 

"Én vagyok a mesélő, aki ki-belép a történetbe, mert miközben narrálja az eseményeket, ő a darabbéli taxisofőr is. Szerintem évekig fogjuk játszani a musicalt. Ha egyszer megnézed, utána még egyszer látni akarod. Olyan precízen megírt karakterekről van szó, amiken a férfiak azért fognak mosolyogni, mert már láttak ilyet, a hölgyek pedig azért, mert magukra vagy a szomszédasszonyukra ismernek benne. Elindul a darab, és a huszadik percben mindenki megőrül. Szó szerint teljes idegösszeomlás lesz. Annyira életszerű helyzetek és figurák szerepelnek benne, hogy a nézők számára egyrészt nagyon humorosak és viccesek, másrészt sok helyen szívszorítóak és könnyfacsaróak lesznek. Igazi jutalomjáték a csajoknak..." - mesélte a színész az interjúban.

 

A premierről képekben:

 

noci03

1.

 

noci04

2.

 

noci05

3.

 

noci06

4.

 

noci07

5.

 

noci08

6.

 

noci09

7.

 

noci010

8.

noci02

9.

noci011

10.

 

Fotók: Budapesti Operettszínház

 

Nők az idegösszeomlás szélén

 

Pepa, szinkronszínésznő, Iván szeretője: Peller Anna
Iván, szinkronszínész: Szomor György
Lucia, Iván elhagyott felesége: Janza Kata
Candela, Pepa barátnője: Gubik Petra
Paulina, ügyvéd, Iván új szeretője: Ábrahám Gabriella
Carlos, Iván és Lucia fia: Kocsis Dénes
Marisa, Carlos menyasszonya: Simon Panna
Taxisofőr: Mészáros Árpád Zsolt
Rendező, Főfelügyelő, Bíró: Petridisz Hrisztosz
Pepa házfelügyelőnője, Cristi, Ülnök 1, Nyomozó: Papadimitriu Athina

További szereplők: Szabó Dóra, Aczél Gergő
Közreműködik: Budapesti Operettszínház Zenekara és Évados Musical Együttese


Díszlettervező: Khell Csörsz
Jelmeztervező: Velich Rita
Zenei vezető: Kovács Adrián
Karigazgató: Drucker Péter
Rendezőasszisztens: Ozvald Enikő
Játékmester: Nagy Bea
Zenei munkatársak: Axmann Péter, Puskás Dóra, Déri Judit, Szekeres László, Mihalics János
Karmester: Mihalics János, Kovács Adrián
Koreográfus: Balogh-Barta Viktória

Rendező: Réthly Attila

 

 

 

süti beállítások módosítása