A becsült ár duplájáért kelt el Shakespeare darabjainak első gyűjteménye

A becsült ár több mint kétszereséért, 1,87 millió fontért (774 millió forint) cserélt gazdát a Shakespeare-drámák 1623-ban megjelent első kiadásának egy példánya a Christie's aukciósház londoni árverésén, amelyet a bárd halálának 400.évfordulójához időzítettek.

    Shakespeare 1

 

Az irodalomtörténészek által Első fólióként emlegetett drámagyűjtemény leütési árát 800 ezer és 1,2 millió font közé becsülték a szakértők. Az 1623-ban megjelent Első fólió William Shakespeare harminchat színpadi művét tartalmazza, amelyek közül tizennyolc, köztük a Macbeth és A vihar ekkor jelent meg először nyomtatásban.
    

A teljes címén Mr. William Shakespeare vígjátékai, királydrámái és tragédiái című gyűjteményt mintegy 750 példányban nyomtatták ki. Az Első fólióból a kutatók mai ismeretei szerint mindössze 234 maradt fenn.
    

A szerdai liciten az 1632-ben megjelent második, az 1664-es harmadik és az 1685-ben kiadott negyedik fólió egy-egy példánya is elkelt. A gyűjteményekre külön-külön lehetett licitálni, ám végül mindegyik egy névtelenségbe burkolózó amerikai gyűjtőhöz került, aki összesen csaknem 2,5 millió fontot fizetett értük.

süti beállítások módosítása