Nagy sikerrel debütált a Nemzeti Színházban a Somnakaj

A ,,gypsy-musical“, miután az ország számos pontján, telt ház előtt és óriási sikerrel játszották, bemutatkozhatott a Nemzeti Színház színpadán is.

Müller Péter Sziámi által színpadra alkamazott és Szirtes Edina Mókus és Kovács Antal által zeneileg összefogott produkcióról viszonylag kevesett lehetett hallani, pedig a 2014-es MÜPA-beli bemutatója óta, ahol megfordult a produkció csak a pozitív jelzőkkel illették akik látták.

 

somna001

 

A többszöri átalakuláson átment előadás először, de remélhetőleg nem utoljára kapott helyet a Nemzeti Színházban. A címszerepben ezúttal Trokán Annát láthatta a közönség.

 

Az állandó szereplők közül színpadra lépett Falusi Mariann, Oláh Gergő, Kovács Antal, Balogh Lajos, Kathy Horváth Lajos.

 

Szakcsi Lakatos Béla, sajnos betegsége miatt nem tudott ott lenni a Nemzeti Színpadán, de zenéje és szellemisége ezúttal is nagyban hozzájárult az előadás sikeréhez.

Oláh Gergő számára nagy öröm volt, hogy egykori mentora Geszti Péter is a helyszínen tekintette meg az előadást.

 

somna003

 

Tintér Gabriella, Dobi Matild, Szilvási István, és a többi énekes, nemcsak a kórusban, hanem a saját dalaikkal is fellépett. Közreműködött a Duna Művészegyüttes.

 

Stromajer Andrea producer, aki eddig is mindent megtett, hogy a állandó játszóhelyet találjon a produkciónak, nagyon bizakodó, hogy törekvései végre révbeérnek.

 

Az előadást legközelebb július 29-én a Szarvasi Vizi Színházban láthatja a negyérdemű.

 

somna002

 

A Somnakaj musicalről:

 

A cselekmény egy létező, Alsószentlélek településen játszódik. Egy roma lány, Somnakaj meséli el családja és saját történetét. Sorsának állomásai elevenednek meg, reális képet festve a cigányságról. A lány, családja ellenkezése ellenére elindul szerencsét próbálni a fővárosba. Példát mutat arra, hogy a hovatartozás vállalása mellett is megvalósítható a tanulás általi kitörés.

 

A darab az identitás vállalásának, a tehetség kibontakoztatásának kérdéseit járja körbe, miközben általános emberi kérdéseket feszeget, egyéni sorsokon próbál rámutatni a személyes felelősségre, sorsunk irányíthatóságát tekintve. Megkérdőjeleződnek az általánosításokban megmutatkozó előítéletek, sztereotípiák.

 

Az alkotók ajánlják:

 

A fellépők itthon és világszerte elismert énekesek, zenészek. Közös vonásuk, hogy fáradhatatlanul keresik a zenei fúzió lehetőségét és a zenei hagyományokat a kortárs művészet szerves részeként értelmezik. A megszólaló dallamok számos zenei műfajt érintenek, széles panorámát mutatva a cigány folklórtól egészen a közelmúlt zenei hatásait is integráló átdolgozásokig, stílusbeli újításokig. Első helyen kell említeni a cigány folklórból merítő népdalokat, de megjelenik az úgynevezett “kávéházi”, avagy városi cigányzene is modern feldolgozásban.

 

 

süti beállítások módosítása