Így néznek ki a Billy Elliot díszletmakettjei és jelmezei

Két hónappal a magyarországi premier előtt bemutatták Lee Hall és Elton John Billy Elliot – a Musical című világhírű darabjának díszletmakettjeit és jelmezeit. London sikerdarabja július 29-étől az Operaházban látható, a hármas szereposztásban többek közt Stohl András, Gallusz Nikolett és Csákányi Eszter is színpadra lép.

A Magyar Állami Operaház 2015 februárjában jelentette be, hogy repertoárjára tűzi a három Oscar-díjra is jelölt Billy Elliot című film történetére épülő darabot, amely egy szegény sorba született tehetséges, balettkarrierről álmodó kisfiúról szól.

 

Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato foto Palyi Zsofia


A darab díszletét Szlávik István tervei alapján valósítják meg a non replica változatban, amely teljes szabadságot enged valamennyi alkotónak. A díszlettervező szerint a helyszín nem tipikusan a musicalek "fénylő színtere", hiszen a történet az 1980-as évek Angliájában játszódik és egy bányászsztrájkkal indul.

 

Ebbe a világba születik egy gyermek, akinek az útja a londoni balettszínházig vezet. A színpadi tér meghatározó eleme egy LED-fal lesz, amelynek vetített képei az atmoszférateremtést segítik.

 

Bemutatják egyrészt a Margaret Thatcher-i korszakot, másrészt az egyes helyszínekre jellemző látványvilágot, a gyártól a lakáson át a fénylő operajelenetig. A mozgóképek forgatása és összeállítása már folyamatban van, a tervező a történelmi utalásokat archív dokumentumanyagokkal mutatja be a hiteles kontextusábrázolás miatt.

 

Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato 3 foto Palyi Zsofia


A produkció jelmezei Kovács Yvette Alida tervei alapján készülnek. Az alkotó szerint a műfaj összetettsége a jelmezekre is kihat, sokszor kell egy pillanat alatt tetőtől talpig más karakterben megjeleníteni egy-egy szereplőt.

 

A Billy Elliot érdekessége, hogy a bányászfaluba beszivárognak egy balett-táncosnak készülő kisfiú álmai vagy éppen szorongásai, ezt a kettősséget kell a jelmezekben is érzékeltetni, hiszen a civil ruhák revü- és balettjelmezekké válnak a kisfiú álmaiban. Az előadás végig a valóság és a képzelet között mozog, mert a világot a kisfiú szemszögéből mutatja be.

 

Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato 2 foto Palyi Zsofia

 

Az Opera vezetése abban bízik, hogy a musical népszerűsége itthon ugyanúgy szárnyal majd, mint Angliában és Amerikában. A hazai változatot rendező Szirtes Tamás Kossuth- és Jászai-díjas művész több mint száz darabot vitt színre pályafutása során, köztük számos musicalt, például a Jézus Krisztus Szupersztárt és a Mary Poppinst is.


A címszerep rendkívüli nehézségű, a gyerekszereplőtől azonos prózai, énekesi és táncosi kvalitásokat kíván, ezen belül pedig ugyanolyan felkészültséggel kell például szteppelni, mint balettozni.

 

Stohl Andras Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato foto Palyi Zsofia


Szirtes Tamás szerint a magyar Billyt és társait megtalálni komolyabb kihívásnak bizonyult, mint egy nagyobb lélekszámú és más oktatási szisztémával rendelkező országban, ám mindennek ellenére 7-8 alkalmas gyereket sikerült kiírni a főbb szerepekre, közülük többen a Magyar Táncművészeti Főiskola, valamint a Madách Musical Tánciskola növendékei.

 

A produkcióban emellett a 9-12 éves korosztályból összesen 29 kislány vesz részt hármas szereposztásban, ők szintén a Madách Tánciskola ifjú hallgatói.

 

Szirtes Tamas Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato foto Palyi Zsofia


A felnőtt szerepekben Ladinek Judit, Gallusz Nikolett, Auksz Éva, Stohl András, Tóth Sándor, Németh Kristóf, Simon Boglárka, Krassy Renáta, Csákányi Eszter, Bencze Ilona és Hűvösvölgyi Ildikó tűnik majd fel, akiket váltott szereposztásban láthat a közönség.


A Billy Elliot – a Musical című produkciót július 29-én mutatják be az Operában. A Magyar Állami Operaház történetében először jelentkezik saját szervezésű nyári előadássorozattal; az eredeti tervekkel ellentétben az Andrássy úton mutatkozik be a produkció, és csak később kerül át az Erkel Színházba. A jegyeket június 15-étől értékesítik, és a bemutatót megelőző napig kedvezményekkel, azaz Erkel színházi helyárakkal is várják a közönséget – a nagysikerű sorozatra a premiert követően már csak normál jegyárakkal lehet bejutni.

 

Ladinek Judit kozepen es Gallusz Nikolett jobbra Billy Elliot a Musical sajtotajekoztato foto Palyi Zsofia


A Billy Elliot - a Musical a bemutató évében négy kategóriában is elnyerte az Olivier-díjat, amely a legrangosabb brit színházi elismerés, Amerikában pedig tíz kategóriában lett Tony-díjas Broadway-produkció. A musicalt a 2005-ös premier óta több mint öt millió néző látta Londonban, világszerte pedig 11 millióan voltak rá kíváncsiak.

 

Forrás: MÁO, MTI

 

süti beállítások módosítása