A varázsfuvolával kezdődik a Fertőrákosi Barlangszínház idei évada

A közönség idén 31 produkciót láthat a felújított Fertőrákosi Barlangszínház második évadának kínálatában.

 

Horváth Zoltánné, a programokat szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta: a felújított Fertőrákosi Barlangszínház kínálatában az első évadban 18 előadás szerepelt, idén azonban már 31, elsősorban zenei produkció kerül színpadra. A nyitóelőadás, A varázsfuvola zenei vezetője és karmestere Gyükér László, Tamino szerepében Nyári Zoltán lesz látható, Sarastrót Kovács István, az első hölgyet pedig Zsadon Andrea alakítja.


Június 19-én lesz Szekeres Adrien és a Győri Filharmonikus Zenekar közös koncertje, július 2-án pedig a Magyar Állami Népi Együttes lép színpadra a Magyar rapszódia című előadással. A produkcióban a paraszti hagyományok elevenednek meg, ehhez pedig a sokszínűséget a férfitáncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok virtuozitása adja majd.


Június 24-én mutatják be A dzsungel könyvét. A musical a Soproni Petőfi Színház előadása, rendezője Pataki András igazgató. Mauglit Papp Attila, Balut Mikó István, Bagirát pedig Szőcs Erika alakítja.

 

barlang


A Madách Színház népszerű musicaljét, a Macskákat július 15-én és 16-án láthatja a közönség a Barlangszínházban. Erre már el is fogytak a jegyek - tette hozzá Horváth Zoltánné. A Budapesti Operettszínház vendégjátékában többek között Johann Strauss operettjét, A denevért lehet megnézni július 22-én és 23-án, Kerényi Miklós Gábor rendezésében. Böhm György és Korcsmáros György művének, a Szép nyári napnak szintén Kerényi Miklós Gábor a művészeti vezetője, rendezője pedig az Abigél sikerét is jegyző Somogyi Szilárd. Erre már minden hely foglalt, és nagy az érdeklődés az ExperiDance Production egész estés műsora iránt is. Az idén 15 éves együttes táncjátéka, az Én, Leonardo, Román Sándor koreográfiájával, Meskó Zsolt rendezésében és Czomba Imre zenéjével július 8. és 10. között lesz látható.


Augusztus 3-án egy tradicionális, de a világ távoli pontjáról érkező összművészeti produkció kerül a közönség elé: az indonéz Teater Tetas társulat Leláncolt Prométheusz címmel zenés táncszínházat varázsol a színpadra. Augusztus 21-én a 100 Tagú Cigányzenekar szólistái, valamint Zsadon Andrea, Teremi Trixi, Szolnoki Tibor és Mikó István várja a Hungarikumok kavalkádja címmű esttel a nézőket.


Az előző év teltházas koncertje után most is fellép a Barlangszínházban Demjén Ferenc. Az idén 70 éves Kossuth-díjas énekes szeptember 9-i jubileumi koncertjének sztárvendége Charlie lesz. A záróelőadás szeptember 10-én lesz: Farkas Gábor Gábriel énekes, festőművész, színész show-műsorában magyar és amerikai könnyűzene klasszikusokból válogat Sinatrától Máté Péterig. A Gábriel Orfeum vendége lesz Wolf Kati és Gálvölgyi János is.


Elővételben már csaknem tízezren váltottak jegyet az előadásokra - tavaly összesen 11 ezren látták a barlangszínházi produkciókat, bár kevesebb program szerepelt a repertoárban.


Fertőrákoson 1948-ig tartott a kőbányászat. A bányaművelés nyomán óriási katlan és a felszín alatt hatalmas csarnokok alakultak ki. Elsőként Dohnányi Ernő (1877-1960) zeneszerző, karmester gondolta úgy, hogy a kőfejtő kiválóan alkalmas szabadtéri játékok rendezésére. Az 1970-es években több mint 700 férőhelyes barlangszínházat alakítottak ki. Ma már 760 fős a nézőterem, és korszerű színházi fény-és hangtechnikával felszerelt.


A Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház felújítására közel kétmilliárd forintot fordítottak. A színházterem átépítése mellett készült egy múzeumi rész is, ahol a 15 millió évvel ezelőtti miocén korszakot, a fertőrákosi mészkő kialakulását mutatják be. Tanösvényt, fogadóépületet és parkolót is létesítettek.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása