Wagner Szegedi Szabadtérin! - Már próbál A bolygó hollandi stábja

A héten kezdődtek A bolygó hollandi című Wagner-opera próbái, a darabbal indul július 1-jén a Szegedi Szabadtéri Játékok idei évadja.

 

Wagner-opera korábban még nem szerepelt az idén alapításának 85. évfordulóját ünneplő fesztivál műsorán. Wiedemann Bernadett, aki Mary, a dajka szerepében áll színpadra, az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában kifejtette, hogy A bolygó hollandi azért kitűnő választás, mert a darab azokat az embereket is megfogja, akik még sohasem néztek Wagnert.


Az operaénekes elmondta, hogy az előadás próbái már elkezdődtek, a Sentát alakító Rálik Szilviával közös duettjét a héten kezdik összeénekelni. Wiedemann Bernadett emlékeztetett, hogy a rendezőnek felkért Szabó Máté, aki az elmúlt években a Magyar Állami Operaházban és a Budapesti Operettszínházban is sikereket ért el, a világűrbe álmodta meg a darabot és ennek jegyében ki is fogják használni a szabadtéri színpad méreteit.

 

bolgyo

Fotó: Dusha Béla, szegediszabadteri.hu


A próbafolyamatokról szólva László Boldizsár, aki Eriket, a vadászt fogja játszani a darabban, megjegyezte, hogy Szabó Máté az a típusú rendező, aki nyitott a színészek javaslataira. A művész felidézte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok annak idején úgy jött létre, hogy szinte csak operát játszottak, és a mostani vezetőknek nagyon sokat kellett küzdeniük azért, hogy a műfaj megmaradhasson.


Mint fogalmazott, az opera az egyik legköltségesebb műfaj, ám a közönség nem annyira tódul rá, mint például a nagy sikerű ABBA-musicalre, a Mamma Mia!-ra; A bolygó hollandi azonban Wagner egyik legbefogadhatóbb darabja, ezért remek választás.


László Boldizsár emlékeztetett, hogy az előadás sztárvendége a Kormányost alakító világhírű tenor, Paul Potts lesz. A Britain's Got Talent tehetségkutató műsorban feltűnt énekes komoly operai műveltséggel rendelkezik, de professzionális társulatban Szegeden áll először színpadra operaelőadásban. Wiedemann Bernadett, Rálik Szilvia, László Boldizsár és Paul Potts mellett a címszerepben Kálmándy Mihályt láthatja a közönség, Dalandot, a norvég hajóst Rácz István játssza. A Szegedi Szimfonikus Zenekart Kesselyák Gergely vezényli.


A darabot július 1-jén és 2-án mutatják be a szegedi Dóm téren.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása