A világhírű Bryn Terfel először énekel az Operaházban!

Bryn Terfel, a nemzetközi operaélet egyik legkeresettebb előadója, június 2-án először lép színpadra a Magyar Állami Operaházban. A walesi basszbariton a Shakespeare400+ Fesztivál záróeseményeként önálló áriaestet ad.

 

 Az egyik legmarkánsabb egyéniségként számon tartott énekes szívesen látott vendég a világ összes jelentős operaszínpadán és hangversenytermében. A The New York Times úgy jellemezte Terfelt, mint aki „szereti a szavakat, a szavak dallamát, s ezeket hatalmas csokorban és változatos színekben szereti átadni közönségének. Tud üvölteni – fájdalomtól, kéjjel, hevesen megbotránkozva –, hangja telten és erőteljesen tölti be a koncerttermet. Ám tud turbékolni és dorombolni is hihetetlen pianissimóban, ami csak azért marad hallható, mert olyan sok érzés van benne, hogy azzá válik.”

 

Bryn Terfelre a közönség és a kritika Figaróként és Falstaffként figyelt fel, az utóbbi években pedig Wagner-szerepekben tűnt ki: Wotan és Hans Sachs mellett A bolygó hollandi címszerepében is osztatlan sikert aratott. Repertoárja átnyúlik a klasszikus műfaji határokon: a Hegedűs a háztetőn Tevjéjeként, illetve a Sweeney Todd című musical főszerepében is bemutatkozott. Legutóbbi nagy sikerét a londoni Royal Operában a Borisz Godunov címszerepében aratta. Alakításáról a The Times így írt: „Terfel lenyűgöző Boriszként, egy remek szereposztásban is első az egyenlők között.”

 

A világsztár első operaházi önálló estjén Rossini, Donizetti, Boito, Gounod és Wagner művei mellett a Shakespeare400+ Fesztivál tiszteletére Verdi Shakespeare-ihlette operáiból ad elő részleteket. Az estet vezénylő – ugyancsak walesi – karmester, Gareth Jones, gyakran dolgozik együtt Bryn Terfellel, szerte Európában dirigálta már önálló estjeit, sőt lemezfelvételén is irányította a zenekart. A dirigens behatóan ismeri az operarepertoárt, szabadúszó művészként számos fesztiválon fellépett a világban Bregenztől Vancouveren át Brisbane-ig és az Angol Nemzeti Operáig.

 

Az unikális eseményen, amely az Opera történetének eddigi legnagyobb fesztiválját koronázza meg, közreműködik még Sáfár Orsolya, László Boldizsár és a Magyar Állami Operaház Zenekara.

 

BrynTerfel foto Simon Fowler Deutsche Gramofon resize

 

Műsor:

 

Rossini: Olasz nő Algírban – Nyitány

Donizetti: Szerelmi bájital – Dulcamara áriája

Donizetti: Szerelmi bájital – Dulcamara és Adina duettje (km.: Sáfár Orsolya)

Verdi: Otello – Balettzene

Verdi: Otello – Credo

Verdi: Macbeth – Macduff áriája (km.: László Boldizsár)

Verdi: Falstaff – Falstaff monológja

H. Berlioz: Faust elkárhozása – Rákóczi-induló

A. Boito: Mefistofele – “Son lo spirito che nega”

C. Gounod: Faust – Mefisztó rondója

R. Wagner: A bolygó hollandi – Nyitány

R. Wagner: A walkür – Wotan búcsúja és Tűzvarázs

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása