Fehér Tibor kapta a Farkas-Raskó-díjat - Évadzáró a Nemzetiben

Június 3-án, pénteken tartotta évadzáró társulati ülését a Nemzeti Színház. Vidnyánszky Attila a teátrum elmúlt évadát értékelte és a jövő évad terveiről is beszélt. Az eseményen átadták a Nemzeti négy saját alapítású díját és a Farkas-Raskó gyűrűt is.

A Farkas-Raskó-díjat a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház társulatai évente felváltva szavaznak meg egy-egy társulati tagjuknak. 1884-től 2000-ig, a régi Nemzeti Színház utolsó évadjáig, egy-egy kivételtől eltekintve minden évben kiadták a díjat, 2000-től azonban, amikor a régi Nemzeti Színház a Pesti Magyar Színház elnevezést kapta, senki nem rendelkezett a díj további sorsáról, így 2001–2004 között nem is adtak át, majd 2005-ben a Pesti Magyar Színház és az új Nemzeti Színház vezetői – Iglódi István és Jordán Tamás – kompromisszumos megoldása alapján alakult ki: a „vándorgyűrű” a két színház társulata váltakozva kerül átadásra, a jutalom a legendás vándorgyűrű másolata.

 

Evadzaro 7911

 

A díjat eleinte minden év április 6-án adták át, majd később – egészen a mai napig – az évadzáró társulati üléseken, melyet ma a Nemzeti színművészei Fehér Tibornak szavazták meg.

 

Két éve négy új díjat is alapított a Nemzeti: a Sinkovits Imre-díjat, a Szörényi Éva-díjat, a Németh Antal-díjat és a Kulissza-díjat. Az előbbi három díj névadói a hazai színjátszás történetének kiemelkedő személyiségei, akik azokat az értéket képviselték, melyeket a mai Nemzeti Színház is magáénak vall.

 

A Sinkovits Imréről, a Nemzet Színészéről elnevezett díjat a Nemzeti Színház társulata szavazza meg, és az a férfiszínész kapja meg, aki az adott évad legjobb alakítását nyújtotta, és emellett a színházért is feladatot vállalt. A 2015/2016-os évadban a szavazatok alapján Fehér Tibor színművész kapta az elismerést.

 

Szörényi Éva már 16 évesen a Nemzeti színpadán játszott, és pályája 23 évig töretlen volt, 1956 után azonban menekülnie kellett. Az Egyesül Államokban élt 2009-ig, ahol a magyar színjátszás hírnevét öregbítette. A művésznő 1991-ben tért vissza Magyarországra, ahol két egymás utáni estén fellépett a Nemzetiben. A róla elnevezett díj azt szimbolizálja, hogy a Nemzeti kultúra nem ér véget az országhatároknál.

 

Az elismerést a társulat szavazza meg, és az a színésznő kapja, aki az elmúlt évad legjobb alakítását nyújtotta, és a színház közösségéért is feladatot vállalt. A 2014/2015-ös évadban a szavazatok alapján a díjat Szűcs Nelli színművész kapta.

 

Evadzaro 7890

 

A Németh Antal–díjat a Nemzeti Színház társulatáért az évadban a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatárs kaphatja meg. Az elismerést ebben az évben a társulat Eöri-Szabó Zsoltnak, a színház fotósának ítélte oda.

 

Németh Antal a Nemzeti Színház volt rendezője, igazgatója, a magyar színházi élet jelentős egyénisége, akit rengeteg méltatlan támadás ért. A tavaly alapított díjjal a Nemzeti Németh Antal színházszervezői tevékenysége megbecsülésének fontosságára hívja fel a figyelmet.

 

A Kulissza–díjat az előadások létrejötte érdekében dolgozó „háttérmunkatárs” kaphatja meg a társulat szavazatai alapján. Az elismerést ma Zsolnai Gábor hangosító kapta meg.

 

Az évadzáró társulati üléssel lezárult a Nemzeti 2015/2016-os évada, melynek során 452 előadás került színre, ebből 36 belföldi és 20 külföldi vendégjátékon volt a színház. Május 31-ig összesen 111.742 nézője volt a Nemzetinek, de július 31-ig még hátra van 12 nemzeti színházi előadás, 8 belföldi tájelőadás és 4 külföldi vendégjáték.

 

A Madách Nemzetközi Színházi Találkozón (MITEM) 13 ország 25 előadása szerepelt a Nemzeti színpadain, a fesztiválon az előadásokat összesen 7534 néző látta.

 

A próbák nem állnak meg, javában készül a jövő évad repertoárjáról A krokodilus Valerij Fokin rendezésében, a Gulág virágai és a Tóth Ilonka Vidnyánszky Attila rendezésében, valamint a Szenvedély Kiss Csaba rendezésében. 

 

A Nemzeti Színház köszöni minden nézőjének, hogy eljöttek előadásaira, és nagy szeretettel várja őket a következő évadban is.

 

 

süti beállítások módosítása