Népszínházi műsortevvel készülnek Egerben

Színház a színházban mottóval készül a 2016-2017-es évadra az Gárdonyi Géza Színház.

 

Blaskó Balázs, a teátrum igazgatója a társulat pénteki évadzáró ülésén úgy fogalmazott, a színház eszközeivel szeretnék rábírni a közönséget az önmagukkal való szembenézésre. A népszínházra jellemző műsortervvel készülnek, és továbbra is olyan színházeszményt képviselnek, amely "a klasszikus konzervatív értékrendet sugározza, ugyanakkor eszközeiben modern".

 

gardonyi


A Hamlet című tragédiájával kezdik az évadot októberben, a darabot az igazgató állítja színpadra. Ezt követi Huszka Jenő-Martos Ferenc Lili bárónő című operettje Dávid Zsuzsa rendezésében. Peter Schaffer Black Comedy című vígjátékát Kiss József rendezi, majd - immár január második felében - a Legyetek jók, ha tudtok című darabot mutatja be a társulat, a Luigi Magni és Bernardino Zapponi filmje alapján készült színművet Moravetz Levente viszi színre. Látható lesz egy Lev Tolsztoj Anna Karenina című műve alapján készült táncjáték is, az ősbemutató koreográfus-rendezője Velekei László. Dale Wassermann, Mitch Leigh és Joe Darion musicaljét, a La Mancha lovagját szintén Blaskó Balázs rendezi.


A gyerekeknek szánt előadás lesz Az ördög három aranyhajszála és a Tündér Míra; mindkét darab Baráth Zoltán rendezésében lesz látható. A stúdiószínpadon mutatják be Kocsis István Tárlat az utcán című drámáját Beke Sándor rendezésében. Ugyanitt játsszák a Kamaszok című táncjáték Grecsó Zoltán koreográfiájában. Továbbra is műsoron marad a Charlie nénje című zenés vígjátéka, a Vendégség és a Görgey című dráma, illetve az Öreg néne őzikéje című mesejáték.


Blaskó Balázs beszélt az elmúlt időszak mutatóiról is. Több mint 300 előadást tartottak, a bérletesek száma a korábbi 13 500-ról 13 700 fölé nőtt. A tavalyi 103,7 százalékos látogatottsági mutató viszont némiképp csökkent a 2015-2016-os évadban, várhatóan 95 és 100 százalék között lesz. Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a város pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címre, ebben pedig nagy szerep jut a teátrumnak is, hiszen a színházművészet fontos szegmense a kultúrának.


Az évadzáró ülés végén Nagy András vehette át az évad színészének járó elismerést az igazgatótól.

 

 MTI

 

süti beállítások módosítása