Több mint 300 előadás a szegedi színház évadában

58 produkciót, összesen 326 előadást láthatott a Szegedi Nemzeti Színház közönsége a most záruló 2015-2016-os évadban - közölte Gyüdi Sándor főigazgató pénteken a Tisza-parti városban.

Bár néhány előadás még hátra van, a csaknem 98 ezres nézőszám meghaladja a tavalyit, és a jegybevétel is 4-5 százalékkal, 170 millió forint fölé emelkedett - mondta a direktor a színház évadzáró társulati ülésén.


szegedi nemzeti szinhaz


A prózai tagozat tagjai 159 előadáson léptek színpadra, a darabok között két ősbemutató, Zalán Tibor Szása i Szása, illetve Egressy Zoltán Szimpla szerda című drámája szerepelt. A Szegedi Kortárs Balett 28 alkalommal játszott a csongrádi megyeszékhelyen.

 

Az operatagozat - az öt vendégszereplés mellett - 77 alkalommal lépett föl Szegeden. Produkcióik között egy ősbemutató szerepelt, a gyermekeknek szóló Árgyélus királyfi, amely a színházi évad legnépszerűbb darabja volt, 12 ezernél is többen látták.


Az évadzárón adták az színház és a város művészeti elismeréseit. A Vaszy Viktor-díjat az operatársulat szavazatai alapján Stefanik Sándor főügyelő, a Makó Lajos-díjat a prózai társulat döntése értelmében Borovics Tamás színművész, az Imre Zoltán-díjat Csetényi-Zsadon Flóra táncművész, az énekkari nívódíjat Somogyvári Tímea Zita énekművész, a Varga Mátyás-díjat Balogh Margit öltöztető kapta. A második alkalommal átadott, az év színházi önkéntese elismerést Gortva Tamás irodalomtanár, a közönségtalálkozók műsorvezetője vehette át, a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Gidró Katalin, Szabó Gabi és Borovics Tamás érdemelte ki. A Szegedi Operabarátok Egyesületének tagjai az évad énekesének Nadia Cerchezt és Cseh Antalt, az évad ifjú énekesének Laczák Boglárkát és Hanczár Györgyöt választották.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása