"Ez az apa egy szörnyeteg, miközben nagyon szerethető" - Mácsai Pál válaszolt

Artur Miller Az ügynök halála című drámáját mutatta be pénteken az Örkény Színház. A darab rendezője, Mácsai Pál volt tartalmi partnerünk, az InfoRádió vendége.

 

Az InfRádió cikkéből:

 

„Tele van emlékképekkel, amik a főszereplő életének különböző korszakaiból valók, és tele van vágyfantáziákkal és képzelgésekkel. Ezeket, miután egy fejben történnek, úgy kell színpadra állítani, hogy világos legyen. Másrészt érzékeltetni kell azt a sátáni zavart, amiben a főszereplő nem tudja pontosan, hogy hol van éppen” - mondta el Mácsai Pál.


A rendező ezt az álmodáshoz hasonlította, amikor éppen nem tudjuk, hol vagyunk, és amikor felébredünk, gyors dimenzióváltást élünk át. „Ez a valóság, az az álom, de amikor benne vagyunk, az is a valóság arcát mutatja, ettől olyan ijesztő és ettől olyan gyönyörű” - tette hozzá. Gálffi László játssza Willy Lomant, feleségét Kerekes Éva, két fiát pedig Molnár Áron és Ficza István alakítja – sorolta az Örkény direktora.

 

Macsai


Mácsai Pál kiemelte: „ez az apa egy szörnyeteg, miközben nagyon szerethető és szeretnivaló. Hallatlan sármos jelenség, de nagyon rapszodikus. Miután sikerületlen élet az övé, gyakran kárpótolja magát illetlen örömökkel, nemcsak azzal, hogy csalja a feleségét, hanem kiéli a hatalmi vágyát a családján, ez nem éppen derék családfői tulajdonság. Közben pedig muszáj szeretni. Nagyon nagy formátum, komoly kaliber. Ez a megfeszítettség, bonyolultság, kettősség minden családtagját jellemzi.” A rendező hozzátette, amikor Gálffi László dolgozik a szerepén, azt kell elérnie, hogy mindkét réteg világosan látható legyen.


„Azért is játssza ő, mert ő egy ősbohóc. Tragikus szerepeiben azon nagyszerű színészek közül való, akiknek a bohócsága, a dolgoknak kifordítása és váratlan fénytörésben való megmutatása egyik erősségük” - hangsúlyozta Mácsai Pál.


„Mind a három családtagot játszó színésznek az volt a feladata a színpadi munka során, hogy ezt a kettősséget a maga szélsőségeiben megtalálja: a szeretetnek, a gyűlöletnek, a ragaszkodásnak, az elhatárolódásnak és az undornak ezt a nagyon gyorsan forgó, prizmaként való váltakozását” - tette hozzá.

A beszélgetés itt hallgatható meg.

 

süti beállítások módosítása