Drakula, betyárok és rock and roll az Esztergomi Várszínházban

Országos hírű produkciók, sztárszínészek, különleges előadások és koncertek várják a közönséget az Esztergomi Várszínház 28. szezonjában, amely július 1-én kezdődik.

 

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: az elmúlt évadban élénk érdeklődés mellett zajlottak a várszínházi előadások, a közönség létszáma egyharmaddal növekedett, így tavaly már közel kilencezren tekintették meg az évadukat. Idén még az előzőeknél is gazdagabb kínálattal, különleges, országos hírű produkciókkal, rangos, ismert művészekkel, műfaji sokszínűséggel várják az igényes és értékes kikapcsolódásra vágyó nézőket.

 

A direktor kiemelte, hogy a megszokott játszóhelyük mellett a Bazilika előtt ismét felállítják a nagyszínpadot és oda augusztusban, az ünnephez közel látványos darabokat hívtak meg. A Drakula utolsó tánca című előadás, amelyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes mutat be a Szegedi Szabadtéri Játékokon a premier után augusztus 17-én elsőként Esztergomban tekinthető meg Novák Péter és Keresztes Ildikó közreműködésével. Látható lesz még a Nemzeti Színház és a Híd Média közös produkciója a Betyárjáték Szomjas György rendezésében Ferenczi György és Rackajam főszereplésével augusztus 18-án, s jön a MNTE Monarchia című produkciója Zsuráfszky Zoltán rendezésében és koreográfiájával augusztus 19-én.

 

esztergom


Horányi László hozzáfűzte: ebben az évadban már koprodukciókban is részt vesznek, szabadtéri színházként együttműködnek kőszínházzal is, idén a soproni teátrummal. Ennek eredményeként tűzik műsorra ősbemutatóként Hedry Mária Kelj fel és járj! című drámáját július 8-án és 9-én, majd július 15-én és 16-án pedig Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékát mutatják be közös kiállításban.


A Nemzeti Színházból több produkciót is meghívtak. Weöres Sándor Psyché című műve Vidnyánszky Attila rendezésében július 20-án, Szűcs Nelli Fedák Sári című önálló estje július 22-én tekinthető meg. A rendező Dávid Zsuzsa. Ezután a Lola Blau című produkció érkezik a Kolozsvári Operaházból július 23-án.


Koncertekből sem lesz hiány a várszínházi szezonban. Rock and roll közlegények címmel Révész Sándor és két zenészbarátja lép fel július 10-én. Rendhagyó prímástalálkozóra érkezik Esztergomban többek között Herczku Ágnes, Dresch "Dudás" Mihály, Pál István "Szalonna", Lakatos Róbert július 27-én. Hallhatóak lesznek Beatles-dalok a Szatmárnémeti Harag György Színház előadásában július 29-én. Érdi Tamás zongoraművész Mozart- hangversenyt ad az Anima Musicae Kamarazenekar közreműködésével július 30-án. Radics Béla szellemiségét idézi meg a helyi Tűzkerék XT zenekar és Bajzát Zsolt billentyűs Tűzkerék Antológia címmel augusztus 5-én, másnap pedig Horányi Juli és az Aqustik zenekar lép színpadra Holdutazás című műsorával. A fennállásnak harmincéves évfordulóját ünneplő debreceni Hangfogó együttes augusztus 12-én ad koncertet a várszínházban a felvidéki Golddies Zenekar és a Kolibri Ste Tánccsoport mellett.


Különlegességként filmvetítést is tartanak idén, Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című művéből készült alkotást Vidnyánszky Attila rendezésében augusztus 13-án láthatják a nézők, akik találkozhatnak is a film alkotóival.


Babits Mihály halálának 75. évfordulója alkalmából A próféta magányossága című estet mutatja be Ács Tamás színművész augusztus 3-án. Mindezek mellett érkezik Esztergomba a L'art pour l' art társulat, a Nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulata, fellép a Carmen Táncművészeti és Sporttánc Egyesület, s megrendezik a XVI. Esztergomi Bábos Tábort.

 

 

süti beállítások módosítása