Jubileumi évadra készül a kecskeméti színház

Tizenegy bemutatóval készül a 2016/17-es jubileumi évadára a kecskeméti Katona József Színház. Az idén 120 éves teátrum ad majd otthont az országos színházi évadnyitónak is augusztus 26-án - mondta Cseke Péter színházigazgató az évadzáró társulati ülésen.

 

A direktor elmondta, hogy a lezáruló évadban, a színház történetében először 397 előadást játszottak. Bérlettel és színházjeggyel június 2-áig 110 687 nézőjük volt. A szabadtéri és vendégelőadásokkal azonban meghaladja látogatottságuk a 120 ezret. "Az elmúlt hét évben sok nehézséget kellett megoldanunk, közösen átélnünk, és túl lenni rajtuk, de a végeredmény egészen jó lett" - mondta, hozzátéve, hogy nagyszerű sikerek kapujában vannak, és az alkotókedvük is megmaradt.


A 2015/16-os évad elején, a Vidéki Színházak Fesztiválján a Párcserében játszó Csapó Virág a legjobb női alakítás díját nyerte el. Dobó Enikő Bács-Kiskun megyei Príma-díjat vehetett át, a Tetthely című interaktív bűn- és balesetmegelőzési előadás és alkotógárdája pedig Kecskemét Ifjúságáért Díjban részesült - sorolta Cseke Péter.


A színházigazgató utalt rá, hogy tizenhat bemutatójuk volt, benne új színházavatóval, hiszen a Kelemen László Kamaraszínház a pályázati forrásból felújított egykori városi mozi épületébe költözött. Hangsúlyozta, hogy a Kecskeméten folyó munka elismerésének tekinti, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a társulat két előadással is fellép.

 

kecskemet


"Ünnepeljük meg a nagy találkozást!" lesz a jelmondata a következő évadnak - tájékoztatott a direktor, hiszen 120 évvel ezelőtt, 1896. október 14-én nyitott meg kapuit a kecskeméti Katona József Színház. A teátrum megnyitó ünnepsége három napig tartott, és Katona József Bánk bán című darabját mutatták be, részben a budapesti Nemzeti Színház művészeinek előadásában - tette hozzá.


Az öt nagyszínházi, bérletes bemutatók sora a 2016/17-es évadban szeptember 30-án Shakespeare Vízkeresztjével kezdődik, rendezője Mohácsi János lesz. Szirmai Albert-Bakonyi Károly szerzőpáros Mágnás Miska című operettjét Rusznyák Gábor rendezi, bemutatója november 18-án lesz. Ray Cooney Család ellen nincs orvosság című előadást Cseke Péter és Szerednyei Béla rendezésében január 6-án láthatja a közönség. Henrik Ibsen Hedda Gabler című darabja jövő év február 17-én kerül színre Zsótér Sándor rendezésében. Az utolsó bérletes nagyszínházi előadást a következő év április 14-én mutatják be. Szép Ernő Vőlegény című színművét Szikszai Rémusz rendezésében láthatják a nézők.


Idén is várják a fiatalabb generáció tagjait is: a nagyszínházban a Micsoda társaság című előadást október 5-én, az És közben szól a dal 2. munkacímet viselő darabot március 2-án mutatják be. Mindkettőt Cseke Péter rendezi. A kamaraszínházban Kacsóh Pongrác János vitéz című darabját Szente Vajk állítja színpadra október 7-én, Schiller Ármány és szerelem című drámája február 24-én Rusznyák Gábor rendezésében lesz látható. A stúdiószínházban november 11-én mutatják be a Katona József drámaírói pályázat díjnyertes darabját Kocsis Pál rendezésében, míg Csehov Platonov című műve, melyet Szász János rendez, január 7-én kerül színre. 

 

A teátrum hagyományteremtő szándékkal hozta létre a kecskeméti Újvilág Passiót 2012-ben, a produkciót idén június 10. és 12. között láthatják az arborétumban. Ehhez kapcsolódóan az Európassió Szövetség éves kongresszusát 2017-ben Kecskeméten tartja, amikor 18 európai ország több mint 90 tagszervezete találkozik majd itt.


Az évadzáró társulati ülésen elismeréseket is átadtak: a színész özvegye, Frigyesi Tünde által alapított Csizmadia László-díjat Pál Attila színművész kapta, míg a társulat tagjainak szavazatai alapján Az évad embere Mészár Zsuzsa művészeti titkár lett.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása