’56 Egy nép kiáltott… - Történelmi táncjáték a Margitszigeten

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára készülõ mû a XX. század meghatározó évtizedeinek történelmi és kulturális fordulópontjait idézi meg a zene és a tánc nyelvén.

 

Az alkotók ajánlója:


A produkció a forradalmat állítja a középpontba. Visszaidézi azokat az állapotokat, amelyek a terror elleni szabadságharchoz vezettek, és megjeleníti a forradalom utáni diktatúra, majd felpuhulásának auráját is a jövõbe mutató optimizmussal és változásokkal eljutva máig. Összhatásában nem borongós végkicsengést akarunk bemutatni, hanem egy összetartó társadalom töretlen küzdelmeinek gyõztes, pozitív atmoszférát sugárzó jelenét.

 

tancgala


A különleges együttmûködés keretében megvalósuló egész estés elõadás minden korosztály számára vonzó; akik már éltek a XX. században, azoknak nosztalgikus hangulatot áraszt, a gyermek-, ifjúsági korosztály érdeklõdését pedig felkelti ez a rendhagyó „történelem óra”.

A magyar nyelvterület néptánc hagyományai, a feldolgozott koreográfiák, a kornak megfelelõ táncmûfajok (tangó, rock and roll), és a kortárs színpadi tánc hordozza a mondanivalót. Az egyes táncanyagokat – sajátos kifejezõ erejüket felhasználva – a koreográfusok gondosan illesztik a megfelelõ tételekhez.
Míg egyes jelenetekben a szolisztikus megfogalmazás, máskor a közel kétszáz táncos elsöprõ energiája ad drámai hangsúlyt az elõadásnak.

A tánccal egységet alkot a zene, hol azt alátámasztva, hol önállóan képviselve a mû üzenetét a korszakokat jellemzõ dallamvilággal, és a nép akkori lelkületét, érzéseit leíró szöveggel. A produkciót a színpadi képeket aláfestõ, erõsítõ és kiegészítõ háttérvetítés teszi teljessé. Az álló és mozgó képanyaghoz dokumentarista archív és képzõmûvészeti adaptált elemeket egyaránt alkalmazunk.

Az elõadás megjeleníti hogyan maradt egy nép életben, példát mutatva a világnak nemzetünk erejérõl, szabadságszeretetérõl.

 

56

 

’56 Egy nép kiáltott…

MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPAD

2016. június 18. szombat, 20.00 óra


Közremûködõk:

Duna Mûvészegyüttes
Magyar Állami Népi Együttes
Magyar Táncmûvészeti Fõiskola
Alba Regia Táncegyüttes, Székesfehérvár
Bartina Néptánc Egyesület, Szekszárd
Bihari János Táncegyüttes, Budapest
Bem Táncegyüttes
Csepel Táncegyüttes, Budapest
Forrás Néptáncegyüttes, Százhalombatta
Tököli Délszláv Hagyományõrzõ Táncegyüttes
Katasztrófavédelem Központi Zenekara

 

Zenei szerkesztõ: Pál István Szalonna
Szerkesztõ koreográfusok: Juhász Zsolt, Mihályi Gábor
Rendezõ-koreográfus: Mucsi János

 

süti beállítások módosítása