Impotens herceg és omnipotens hatalom - Emilia Galotti a Kamrában

Június 1-jén mutatta be a Katona Lessing Emilia Galottiját a Kamrában Fehér Balázs Benő rendezésében.

 galotti 02

Fotó: Dömölky Dániel

Ajánló a darab elé:

 

A herceg – élet és halál ura – első látásra beleszeret egy rang nélküli lányba, Emilia Galottiba, aki éppen aznapi esküvőjére készülődik. Mivel képtelen kezelni a helyzetet, tanácsosához, Marinellihez fordul, akinek szabad kezet ad a menyegző megakadályozásában. Marinelli él teljhatalmával: joggal, becsülettel, jóhiszeműséggel való visszaélések egész sorát követi el, hogy Emilia a hercegé lehessen. Végül már a herceg sem tudja követni a tanácsos köpönyegforgatását, és képtelen felmérni a pusztítást, ami az ő nevében megy végbe. A Galottik kétségbeesetten próbálják helyreállítani a hatalom által felforgatott életüket, ám a polgári család tehetetlennek bizonyul az önkénnyel szemben.

 

Ki vonható felelősségre? Az impotens herceg? Az omnipotens hatalom? A szerelmi fellángolás? A szülői féltés? Vagy a szégyenkezés Isten előtt?

Stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak, valamint pace-makerrel és hallókészülékkel rendelkezőknek nem javasoljuk.

 

Az Emilia Galotti Bíró Bence által készített fordítását Fekete Ádám és Fehér Balázs Benő dolgozta át. Az előadásban Mészáros Blanka, Keresztes Tamás, Fullajtár Andrea, Takátsy Péter, Jordán Adél, Fekete Ernő, Dér Zsolt e.h., Tasnádi Bence Dankó István szerepelnek.

  

 

Fehér Balázs Benő első katonás munkájáról:

 

"Voltak a fejemben színészek, akikkel szeretnék dolgozni, és szenvedélyes darabot akartam rendezni. Ez a kettő találkozott ebben a választásban. Valójában ennél egyszerűbb. Elolvastam, és hatott a lelkemre és az agyamra is. Hogy miért ez, azt már később magyaráztam meg magamnak. (...) Máté Gábor ajánlotta a Barnhelmi Minnát, amit elolvastam, és nem rossz darab, de nem fogott meg. Ugyanebben a kötetben volt az Emilia Galotti is, és Zsótér Sándor és Fekete Ádám javaslatára elolvastam. (...) Nekem aktuális, mert olyan dolgokról beszél, amik engem érdekelnek. Felelősségvállalásról, birtoklási vágyról, arról, hogy az ember milyen viszonyban van az érzéseivel, hogy felvállalja, vagy maga elől is próbálja rejteni őket, szerelemről, kiszolgáltatottságról, az emberi romlottság határtalanságáról, arról, hogy a hatalom birtokosai mennyire vannak tisztában a saját határaikkal. Hogy az előadás aktuális lesz, azt ebben a fázisban még csak sejteni lehet. Ha hatni fog, aktuális. (...) Fekete Ádámmal öt éve dolgozunk együtt, minden eddigi munkámban fontos szerepet játszott. Úgy láttuk, hogy érdemes újrafordíttatni. Nem is modernizálni szerettük volna a szöveget, hanem, mert egyikünk se tud németül, pontosabban látni, hogy mit írt Lessing. Bíró Bencét kértük meg, akit Forgách András segített a fordításban. Arra biztattuk Bencét, hogy mutasson különböző nyelvi megoldásokat, legyen bátor, és ne törekedjen arra, hogy irodalmilag koherens szöveget alkosson. Ezután Ádámmal ebből a fordításból írtunk egy szövegkönyvet. Egy hónapon keresztül napi két-három órát dolgoztunk rajta. Nem egyszerűsítettük, vagy tűzdeltük meg modern kifejezésekkel, mai szlenggel, és keveset húztunk belőle. Jó színészi feladat ezt a bonyolult szöveget értelmesen mondani."

 

Az előadásról képekben:

Fotók: Dömölky Dániel

galotti 01

1.

galotti 03

2.

galotti 04

3.

galotti 06

4.

galotti 07

5.

galotti 08

6.

galotti 09

7.

galotti 10

8.

galotti 12

9.

galotti 13

10.

galotti 14

11.

galotti 11

12.

 

Gotthold Ephraim Lessing 

EMILIA GALOTTI

Fordította: Bíró Bence, konzulens: Forgách András

 

Emilia Galotti Mészáros Blanka
Odoardo Fekete Ernő
Claudia Fullajtár Andrea
Hettore Gonzanga Keresztes Tamás
Marinelli Takátsy Péter
Conti, Pirro Dankó István
Appiani gróf Dér Zsolt e.h.
Orsina grófnő Jordán Adél
Angelo Tasnádi Bence


Díszlet-jelmez: Izsák Lili
Zene: Dargay Marcell
Súgó: Boncza Anita
Dramaturg: Fekete Ádám
Asszisztens: Budavári Réka
Rendező: Fehér Balázs Benő

 

Stroboszkóp alkalmazása miatt az előadás megtekintését gyerekeknek, terhes anyáknak, epilepsziásoknak,

valamint pace-makerrel és hallókészülékkel rendelkezőknek nem javasolják.

 

 

süti beállítások módosítása