Kiállítással tiszteleg Riccardo Muti előtt a milánói Scala

Kiállítással tiszteleg korábbi zenei igazgatója, a posztjáról annak idején viharosan távozó Riccardo Muti előtt a milanói Scala.

    Riccardo Muti

 

A tárlat kurátora, Lorenzo Arruga szerint a világhírű operaház ezzel a kiállítással szeretne köszönetet mondani a jövő hónapban 75. születésnapját ünneplő mesternek az intézményben végzett munkájáért. Muti maga is végigjárta a kiállítást vasárnap, majd egy nyilvános beszélgetés keretében idézte fel a Scalában töltött éveket.
    

Az olasz karmester 2005-ben hagyta ott a világhírű operaházat, amelynek 19 évig volt a zenei igazgatója. Muti annak idején az akkori intendánssal, Carlo Fontanával kirobbant vitája után hagyta el a Scalát. Egy hónappal később egy jótékonysági koncertet vezényelt az operaházban a Bécsi Filharmonikusoknak, azóta viszont nem lépett fel Milanóban. Hat éve vezeti a Chicagói Szimfonikus Zenekart, amellyel 2017 januárjában két koncertet is fog adni a Scalában.
    

Az új kiállítás, amely Alexander Pereira, az intézmény vezetője és Riccardo Chailly vezető karmester kezdeményezésére jött létre, fotográfiák, hangfelvételek és videók révén idézi fel, hogy Muti miként járul hozzá az operaház hírnevének öregbítéséhez.
    

A karmesternek köszönhetően tértek vissza annak idején a Scala színpadára olyan mesterművek, mint Verdi Rigolettója, A trubadúr és a Traviata, valamint Mozarttól a Figaro házassága, a Don Giovanni és a Cosí fan tutte, továbbá Beethoven kilenc szimfóniája.

süti beállítások módosítása