Schneider Zoltán, Spolarics Andrea és Csankó Zoltán a Kaszás Attila-díj jelöltjei

Spolarics Andreát (Budaörsi Latinovits Színház), Schneider Zoltánt (Radnóti Színház) és Csankó Zoltánt (Győri Nemzeti Színház) jelölték idén színész társaik a Kaszás Attila-díjra. A jelöltekre holnaptól szavazhat a közönség.

 

A jelöltek nevét Pokorni Zoltán, az elismerés társalapítója jekentette be csütörtökön. A XII. kerület polgármestere felidézte, hogy 2008-ban, Kaszás Attila halála után azért hozta létre az önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület a díjat, hogy legyen egy olyan elismerés, amelyet színészek ítélnek oda színészeknek. A díjra a magyar nyelvű színházak saját társulatuk egy-egy olyan tagját javasolhatták, aki az évadban kiemelkedő művészi teljesítménye mellett jelentős közösségépítő szerepet is vállalt.

 

Spolarics Schneider

Spolarics Andrea és Schneider Zoltán

 

Idén harmincnégy társulat választotta ki legjobbnak tartott kollégáját, majd a nomináltak egymás közül választották ki a továbbjutó három színészt: Spolarics Andreát, a Budaörsi Latinovits Színház tagját, Schneider Zoltánt, a Radnóti Miklós Színház művészét és Csankó Zoltánt, a Győri Nemzeti Színház társulatának tagját.


A Kaszás Attila-díj nyertesét a közönség a pénteken induló és augusztus 7-én záruló online szavazáson választja ki. A díjátadót az országos színházi évadnyitón tartják, amelynek augusztus 26-án a kecskeméti Katona József Színház ad otthont - mondta el Vasvári Csaba színművész a Mozaik Művészegyesület képviseletében.

 

 Csanko

Csankó Zoltán


"Valódi összefogással jött létre ez a díj, hiszen egy civil szervezet és egy önkormányzat kezdeményezésére alakult, amihez a kulturális kormányzat örömmel csatlakozott, és azt gondolom, hogy a színházi szakma közönsége is szeretettel veszi körül ezt a díjat" - emelte ki Szedlacsek Emília, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának főosztályvezetője.


A díjazott 500 ezer forintos díjazásban részesül a Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díjat a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza. Az elismerést a korábbi években Szarvas József, Nemes Levente, Mátray László, Mucsi Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd és Mészáros Tibor vehette át.

 

Színház.hu, MTI

 

 

süti beállítások módosítása