Az első hazai kastélyszínházi előadásra emlékeznek Gyulán

Az első magyarországi kastélybeli színházi előadás 270. évfordulójára emlékeznek szombaton a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban.

 

A gyulai Amásy-kastélyban - amely akkor a Harruckern-család birtokában volt - 1746. június 13-án volt az első magyarországi kastélybeli színházi előadás. Harruckern Ferencné Dirling Mária Antónia névnapjára a báró udvari papja, Antonius Hueber írt Parasztlakodalom címmel vígjátékot - mondta az MTI-nek Cseresznyés János történész, a szervező Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. munkatársa.


Kiemelte: sokáig azt hitték, hogy a Nyitra megyei Holicson rendezték az első kastélybeli színielőadást, ahol szintén 1746-ban, Mária Terézia és Lotharingiai Ferenc nyári látogatásakor valóban állítottak föl színpadot. A kutatások szerint azonban az uralkodópár szórakoztatására a lakájok által előadott darabot mintegy két hónappal a gyulai esemény után mutatták be.

 

Cseresznyés János hozzátette, hogy Antonius Hueber ferences rendi szerzetes a Harruckern-család utolsó férfitagjának, Harruckern Ferencnek volt az udvari papja, aki a bárói családdal 1743 és 1758 között a nyári hónapokat több ízben Gyulán töltötte. Ő gondoskodott a család szórakozásáról: vadászatot, madarászatot, színdarabot rendezett számukra. Élményeiről naplószerű feljegyzéseket készített. Ezekben megörökítette a főúri élet eseményeit, különösen az ünnepeket, a szórakozásokat, játékokat.

 

almasy


A Parasztlakodalom című előadás körülményeiről a történész Haan Lajos és Adolph Dux kutatók munkáira hivatkozva elmondta: a báróné egyszer ebéd közben megkérdezte a pátertől, hogy mivel fog névnapján kedveskedni neki. Antonius atya szép verset ígért, de a báróné színdarabot kívánt. A páter hiába hivatkozott arra, hogy még sosem írt színdarabot, színpadra, jelmezekre is szükség lenne, és az idő sem elegendő a névnapig. A báróné Pestről hozatott díszleteket és ruhákat. A gyulai kézművesek a kastélyban Hueber irányítása mellett elkészítették a színpadot, aki ezután néhány nap alatt megírta a színdarabot és betanította a cselédeknek.


Az előadásra Váradról és Aradról is érkeztek vendégek. A komikus darab tetszést aratott, ismételten bemutatták nemcsak Gyulán, hanem Nagykárolyban is. A báróné megjutalmazta a "színészeket", a főszereplők 4, az alsóbb rendű szereplők 3, akik nem mondtak szöveget l-l, a zenészek 12 aranyat kaptak.
A téma kutatásának nehézségét, egyben érdekességét az adja, hogy a Parasztlakodalom eredeti kézirata elveszett, azt több mint száz éve Haan Lajos és Éble Gábor mellett Adolph Dux és Takáts Sándor forgathatták utoljára. A későbbiekben csak a kivonatolt másolatot használták a kutatók - mondta Cseresznyés János.


Hozzátette: az még ismert, hogy Hueber 1757-ben is írt egy alkalmi darabot, amelyet szintén június 13-án láthatott az ünneplő gyülekezet, amelynek tagjai Harruckern Jozefa és Károlyi Antal esküvőjére érkeztek. Az előadásban - amelyet a kastély udvarán mutattak be - ugyancsak a személyzet tagjai szerepeltek.


A 270. évforduló alkalmából szombaton diákszínjátszókkal tisztelegnek az első előadás előtt - mondta Beszterczey Attila színész, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. munkatársa, aki szerint egyfajta párhuzamot szerettek volna állítani az akkori és a mai amatőr színjátszás között.


Szombat délután 3 órakor a Gyulai Calliope színjátszókör és a GY.M.K. közös produkciójával, a Szó asszó című vásári komédiacsokorral veszi kezdetét a program. Majd a Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium előadása és a Kovásznai Pódium Színház bemutatójaként Rejtő Jenő A tehén című darabja lesz látható a kastély előtt felállított szabadtéri színpadon.


Este héttől Tege Antal és Beszterczey Attila színművészek Parasztlakodalom a kastélyban címmel fikciós jelenetet adnak elő felolvasószínházi keretek között, felidézve a 270 esztendővel ezelőtti történéseket. Az ingyenesen megtekinthető bemutatók sora a Debreceni Alföld Színpad Moliére-előadásával, a Dandin György című színművel zárul.


Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta, hogy mindezeken túl a kastély állandó kiállításának a magyarországi kastélyszínjátszás kezdetéről szóló helyiségében, a nyitva tartási időben óránkénti rövid produkcióval is megemlékeznek a jeles évfordulóról.

 

(MTI)

 

süti beállítások módosítása