Bővül a Griff Bábszínház társulata

Nehéz évet zárt a zalaegerszegi Griff Bábszínház: az előadásaik sikeresek, magas színvonalúak voltak, de megnehezítette a munkát, hogy kevés állandó tagja van a társulatnak - mondta Szűcs István, a bábszínház igazgatója pénteken, az évadzáró társulati ülésen.

 

Az öttagú társulat az elmúlt évben többnyire "kevés szereplős" előadásokat játszott, a produkciókra vendégművészeket hívtak, játékuk, jelenlétük az igazgató szerint ösztönzőleg hatott a társulat munkájára. A szerződtetések jelenleg is folynak, a következő évadban valószínűleg négy bábszínésszel bővül a társulat - fűzte hozzá.

 

Griff 

 Fotó: Pezzetta Umberto, zaol.hu

 

A direktor beszámolt arról is, hogy a 2015/2016-os évadban csaknem 280 előadást játszottak, a nézőszám meghaladta 31 ezret, a bábjátékos produkciókra több mint négyezren váltottak bérletet. Kitért arra is, hogy a beszámolók alapján a gyermekek jó élményeket szereztek a bábszínház előadásain, inkább az őket kísérő pedagógusok fogalmaztak meg kritikákat. A szakmai értékelés szerint A legkisebb boszorkány - Lázár Ervin sok szálon futó meséje nyomán készült lírai játék - "korszakos előadás volt", ami meghatározhatja a zalaegerszegi bábszínház következő előadásait - tette hozzá.

 

Emlékeztetett arra is, hogy megkezdődött az első zalaegerszegi babaszínházi programsorozat. A négy éven aluli korosztály számára készült előadás újfajta játékstílust követel a bábszínészektől, a szövegnélküli játék olyan elemekre - például látvány, hang, szín, mozgás - épül, ami az egészen kicsik számára is izgalmas lehet - magyarázta Szűcs István. Az első babaszínházi előadást, a Pötty című produkciót tavasszal mutatták be, ősszel pedig a Piros kalanddal folytatódik a babaszínházi-programsorozat a Griffben.


A 2016/2017-es öt évadban további öt bemutatót tart a zalaegerszegi bábszínház; a műsortervben népmese-feldolgozás (Lúdas Matyi, Mindentlátó királylány, Holle anyó), modern mese - Szegedi Katalin Lenka és Palkó című története, Tersánszky Józsi Jenő Misi Mókus kalandjai című műve - is szerepel - mondta el Bartal Kiss Rita művészeti vezető. Az előadások létrehozásánál külön figyelmet fordítanak az életkori sajátosságokra is: a Lenka és Palkót kifejezetten az óvodásoknak, míg a Szépen szóló babukamadár című produkciót az iskolás korosztálynak ajánlják. A Griff Bábszínházban mutatja be Tóth Mátyás, a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatója A háromemeletes mesekönyv című vizsgaelőadását. Darvasi László bábjátékát Somogyi Tamás állítja színpadra.

süti beállítások módosítása