Ifj. Vidnyánszky és Alföldi is rendez a Radnótiban

A Kováts Adél vezette Radnóti Színház első alkalommal tartott évadzáró társulati ülést.

Kováts Adél ismertette az ősszel kezdődő 2016/2017-es évad négy bemutatóját, és beszámolt a 2015/2016-os szezonról is. A direktor kiemelte a színház 96,25%-os látogatottságát. A teátrum 214 előadását a most befejeződő évadban összesen 49.300 néző látta.

 

kovats adel

 

Bemutatók 2016/17-ben:

Vendégrendezőként ifj. Vidnyánszky Attila állítja színpadra Bulgakov klasszikusát Vecsei Miklós átdolgozásában Iván, a rettenet címen, melynek premierjét október 16-án tartják. A második bemutató Csató Kata rendezésében Kárpáti Péter darabja, az Ofélia árnyszínháza, melyet Michael Ende meséje alapján írt, az előadást első alkalommal november 13-án láthatják. Az évad harmadik bemutatója Wajdi Mouawad Futótűz című darabja Alföldi Róbert rendezésében, január 8-án tartják majd a premiert. Valló Péter rendezi a színház negyedik bemutatóját, Shakespeare Téli rege című darabját, melyet a színház felkérésére Szabó T. Anna fordít újra. Az utolsó produkciót Fehér Balázs Benő állítja színpadra.

 

Az idei évad díjai:

A Radnóti Színházban minden évben kiosztják a társulat és a közönség szavazatai alapján a lezáruló évad díjait. A társulat 2015/2016-ban a legjobb színésznőnek járó díját Csomós Marinak, míg a legjobb színész kitüntetést Pál Andrásnak adta, aki egyben a közönség szavazatai alapján a legkedveltebb színész is lett. A színház nem színész dolgozóinak díját a társulat tagjai Pap Zsuzsanna művészeti titkárnak ítélték. Idén először adták át a Kicsi-díjat – a színészek szavazatai alapján a legkisebb szerepben a legnagyobb alakítást nyújtott színész díját Rétfalvi Tamás kapta.

 

dijazottak

 

Központban a színház és a közösség kapcsolata:

Kováts Adél kiemelte, hogy a Ráhangoló beszélgetések és közönségtalálkozók lehetőséget teremtenek a színészek és más alkotók aktív párbeszédére a közönséggel. A közösséget kovácsoló találkozók a következő évadban is folytatódnak. Az igazgató kiemelte, hogy a tavaly ősszel elindított RIM – Radnóti Ifjúsági Műhely, a színház hosszútávú színházi nevelési programja beavatja az érdeklődő 14-18 éves fiatalokat a színház sajátos világába. A foglalkozásokon kiélhették kreativitásukat, fejlődött gondolkodásuk. A diákok a közös munka eredményeként „Keretek között” címmel önálló produkciót hoztak létre, melyet a színház próbatermében négyszer adtak elő.

 

Társulati változások:

A 2016/2017-es évadban érkezik László Zsolt, aki a színház két repertoárelőadásában is főszerepet játszik. A Radnóti közönségének nem lesz ismeretlen Sodró Eliza és Rusznák András sem, akik a következő évadtól szintén a társulatot erősítik, akárcsak Lovas Rozi a Thália Színházból. Távozik a teátrum kötelékéből Andrusko Marcella, Petrik Andrea és Rétfalvi Tamás.

 

Színház.hu, Radnóti Színház

 

 

süti beállítások módosítása