"El kellett jönnöm Miskolcra" - Szonja Joncseva a Bartók Plusz vendége

Viszonylag rövid idő alatt kellett válaszolnia Szonja Joncsevának, a kitűnő bolgár szopránnak a miskolci Bartók Plusz Operafesztivál felkérésére, de már akkor tudta, mindenképp "el kell jönnie" Miskolcra - mondta a világhírű énekesnő a Miskolci Nemzeti Színházban pénteken, ahol fellép a rendezvény nyitógáláján.

    

A nyitóelőadás palettájáról szemezgetve az énekes közölte: nagyon szereti a francia zenét, ezért is választotta Jules Massenet darabjait, ezekből hallhatóak részletek a koncert első részében. A folytatásban pedig az olasz zenei világból ad ízelítőt. "Számomra ennek a tetőpontja Giacomo Puccini Toscája lesz, közel áll a szívemhez, népszerű és mindeni szereti" - fogalmazott.


Beszélt kedvenc szerepeiről is. Ezek egyike, amelyet az utóbbi időben sokszor sok helyen énekelt, Giuseppe Verdi Traviata című darabja. "Elsősorban azért, mert a darabban egy fantasztikus nőt, Violetta Valéryt formálom meg, aki egy létező személy volt és így talán még különlegesebb őt alakítani" - fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy az "új szerelme" Norma Vincenzo Bellini operájából. Most mutatják be Londonban, erre a feladatra kiemelten készül.

 

sonya yoncheva


A bolgár szoprán főszereplésével indította egyébként az idei évadot a New York-i Metropolitan Operaház. Az MTI kérdésére, amely szerint a Die Welt című német lap Maria Callashoz hasonlította és a világ jelenlegi legjobb Violettájának tartja, Szonja Joncseva azt mondta: amellett, hogy ez nagy elismerés, legalább olyan felelősség is.


Pályafutásának alakulásából felidézte, hogy zongora- és énektanulmányait Bulgáriában, szülővárosában, Plovdivban végezte Nelly Kojcseva osztályában. Master fokozatát a genfi konzervatóriumban Danielle Borst növendékeként klasszikus ének szakon szerezte meg. Utána is Svájcban tanult, William Christie Európai Barokk Akadémiájának tagja lett, ott ismerte meg a barokk ének műfajának sajátosságait. Felfigyeltek rá, és bekerült a Plácido Domingo megálmodta Operalia versenybe is, amelyet 2010-ben megnyert. A győzelem kinyitotta számára a világot.


Két éve aztán telefonhívást kapott New Yorkból, a Metropolitan operából keresték, hogy meg tudná-e néhány héten belül tanulni Mimi szerepét Puccini Bohéméletéből. "Öt hetes volt az első gyermekem, de igent mondtam" - idézte fel az énekesnő.


A kitűnő szoprán széles repertoárjában ugyanúgy megtalálható a barokk zene, mint Mozart, Verdi és Puccini művei. Szonja Joncseva hamar a világ vezető operaházainak állandó vendége lett, a New York-i Metropolitan mellett fellépett a londoni Covent Gardenben, a müncheni Bajor Állami Operaházban, a Berlini és a Bécsi Állami Operaházban, valamint a Párizsi Operában.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása