Telitalálat - Együtt játszik Kovács Vanda, Őze Áron és Vasvári Csaba

A szentendrei Fő téren, a Városi Vendégházban tartották a Szentendrei Teátrum és Nyár egyik ősbemutatójának, João Bethencourt: Telitalálat! című komédiájának olvasópróbáját, és az alkotók is megosztották gondolataikat a készülő produkcióról.

 

Matyi Ágota díszlettervező bővérű színekben pompázó ajtók sokaságát rajzolta meg a történet hátteréül, megidézve a színhely: Rio de Janeiro forró hangulatát. „Az ajtók szimbolikus jelentéstartalommal bírnak, a szereplők egy új élet kapujában állnak, s az ajtók, mint ígéretek tárulnak fel vagy csapódnak be előttük. Ágota egy kulcsokból álló szélcsengőt is rajzolt az egyik ajtó fölé. Azt gondolom, véletlenek nincsenek, a világ összekapcsolódik térben és időben a különböző gondolatokon keresztül, anélkül, hogy tudnánk róla. Furcsa módon, nem tudatosan, de a díszlettervünk épp így kapcsolódik a város kulturális életéhez, a Szentendrei Képtárban nemrég megnyílt, kulcsokból készült képzőművészeti installációhoz. A darabválasztásban sokat segített Szentendre mediterrán hangulata. Számomra a város a pezsgést jelenti, ahol a külvilág zaja, a külvilág színessége, energiája nagyon komoly életigenlésről szól, csakúgy, mint az egyenlítő mentén, Brazíliában. Nyár van, szól a zene, megy a meccs a kivetítőn, a Duna-parton Ezt a forgatagot, fölfokozott, túlfűtött állapotot a zenében is próbáljuk majd megjeleníteni” – vezette fel a próbát a rendező, Sipos Imre.

 

13428490

Fotó: Deim Balázs

 

Alzirát, a temperamentumos feleséget Kovács Vanda játssza a vígjátékban: „Most, a próbafolyamat elején nehéz a darabról beszélni, általában azt sem szeretem, ha premier előtt egy héttel kérdeznek a szerepről. Ösztönös vagyok, a próbák folyamán szeretem elengedni a gyeplőt, hagyom formálódni a karaktert. A színpadon is fontosnak tartom, hogy a történet minden részletében, a térben jelen legyek, hagyom, hogy megtörténjenek velem az események.”

 

0O3A2066

 Fotó: Deim Balázs

 

Bonifácio szerepét Őze Áron alakítja majd: „Vérbő komédia van a kezünkben, s a szerepben az jelent kihívást, hogy elkerüljük az öncélú komédiázást, ami teljesen felesleges. Komoly lélektani hátteret kell építeni, hogy egy vígjáték hitelesen működjön. Ebből a műfajból ez a darab különösen erős anyag, a színészi munkában is pontosságot igényel. A néző a legjobban mások szerencsétlenségén tud nevetni, így a szerepben ezt a szerencsétlenséget kell szórakoztatóan ábrázolni. Amúgy a főiskolán angyalarcú banditának becéztek, most kiderül, méltó vagyok-e a címre.”


„Eredetileg Szente Vajk játszotta volna Bonifácio, és Őze Áron Dr. Walter Antunes szerepét, de előre nem látott egyeztetési nehézségek miatt Vajk végül nem tudta vállalni produkcióban való részvételt. Több kolléga is örömmel jött volna a remek szerepre, de már valamennyien kötöttek voltak forgatáson, fesztiválon, vagy más nyári színházi produkcióban. A szereplőkeresés forgatagában végül úgy döntöttünk a rendezővel, hogy az én beugrásommal és a két férfiszerep cseréjével oldjuk meg a problémát. Szentendrei munkatársaim között már amúgy is poén számba megy, hogy nálunk mindenki mindenes, s lám most jól jött, hogy az igazgatónak a színpadra is van jogosítványa, így megmentheti a produkciót. Vandával még nem, de Imrével és Áronnal egyébként sok közös produkcióban vettünk már részt, így nagy nagy örömmel vállaltam a szerepet, hiszen mindig jó dolog nagyszerű színészekkel együtt játszani egy remek darabban” – mondta a „beugró”, Vasvári Csaba, a Szentendrei Teátrum igazgatója.

 

0O3A2005

Fotó: Deim Balázs

 

„Még színházigazgató koromban került hozzám ez a darab nyersfordításban, s az keltette fel a figyelmemet, hogy ez egy igazi, francia vígjáték a sok ajtóval, állandó, csiki-csuki helyzetekkel" – mesél a darabról Bóka B. László, aki Désy Vilmos fordításának felhasználásával alkalmazta színpadra a művet.

 

„Minden színigazgató álma testesül meg a vígjátékban: három jó színész, egy díszlet, és egy remek darab. Amikor kiderült számomra, hogy a brazil név alatt egy Síp utcából származó, zsidó író rejtőzik, még izgalmasabbnak éreztem. Úgy gondoltam, minden fordulat, minden szituáció eredeti magyar, az a fajta humor, ami csak a pesti aszfalton képes virágozni. Ez a darab mesterien szépen szól ígéretről, becsületről, és arról, mi történik, ha a szerencse a nyakunkba szakad.”


A Telitalálat! premierje 2016. augusztus 5-én, pénteken lesz a szentendrei Városháza udvarán.

 

süti beállítások módosítása