'Nationaloper' - Németországi projektben vesz részt a Krétakör

A berlini Novoflot Nationaloper elnevezésű projektjében a svájci kraut_produktion mellett a Krétakör lesz a produkciós partner.

DSC 8185

Fotó: Csoszó Gabriella

 

A Krétakör közleménye:


A „nemzeti opera” – mint kulturális fogalom – megközelítése természetesen mindhárom társaság részéről eltérő. A Krétakör projektjének címe: Bánk bán ACT – Activists Contribute to Theatre.

 

 

Erkel Bánk bánja a legfontosabb magyar nemzeti opera. A benne megfogalmazott nemzeti-romantikus értékeket, melyek a 19. században a nemzeti függetlenség iránti harc fontos elemei voltak, mára szinte teljesen kisajátította a bezárkózásra hajlamos magyar kultúrpolitika.

 

DSC 7617 

Fotó: Csoszó Gabriella


A Krétakör új projektjében szereplő fiatal aktivisták szeretnék maguknak visszafoglalni ezt a nemzeti szimbólumot, azzal hogy megpróbálják levakarni róla az idők során rátapadt nemzeti-romantikus frázisokat és sztereotípiákat. Konfrontálják magukat az opera elavult főhőseivel, hogy ezáltal határozzák meg saját nemzeti identitásukat, illetve hogy milyen az a társadalom, amit érdemes hazának hívni, amiért megéri küzdeni és aktívnak lenni.


A Krétakör – szokásához híven – alkotótáborokban, a résztvevőkkel együtt hozza létre prezentációját.

 

süti beállítások módosítása