Hogy 'muzsikál' a POSZT? - Szűcs Gábor adott tájékoztatást

Félidőhöz érkezett a POSZT, ez alkalomból Szűcs Gábor zártkörű sajtóbeszélgetésen adott tájékoztatást a találkozó eddigi tapasztalatairól.

A fesztiváligazgató elsőként arról számolt be, a vezetőség rendkívül biztatónak tartja, hogy már az első jegyértékesítési napon több bevételre tettek szert, mint amennyi a POSZT valaha elért legnagyobb jövedelme volt. Azt is örömmel nyugtázták, hogy a versenyprogram nézők, kritikusok, szakmabeliek körében egyaránt kedvező fogadtatásra talált és a lebonyolítása problémamentesen zajlik.

 

feszt

Fotók: POSzT / Hegyi Júlia Lily Photography, Váldi Erzsébet, Zsófia Hajdú

 

Azonban adódtak kisebb technikai gondok. Például elromlott a Tüke Volán busza, ezért egy ideig elektromos vonat közlekedett a belváros és a POSZT Fesztiválnak teret adó Zsolnay Negyed között, a jegyértékesítő rendszer hibájából előfordult, hogy egy helyre két jegyet adtak el, és a szakmai beszélgetések rögzítését sem tudták megfelelő minőségben megoldani - a résztvevők kérésére a helyszínt is meg kellett változtatni, a Zsolnayból a pécsi színházba költöztették a délelőtti programot, amelyre a korábbi évekhez hasonlóan sokan kíváncsiak.

 

feszt2

 

Szűcs Gábor ennek kapcsán arról is szót ejtett, többen kifogásolták, hogy a beszélgetések az elmúlt években inkább közönségtalálkozókra emlékeztetnek, ezért arról, hogy milyen formában folytatódjanak, a POSZT Szakmai Tanácsadó Testülete fog egyeztetni. (Korábban a beszélgetés a szakmai tulajdonos Színházi Társaság által kiválasztott opponensek segítségével zajlott, a Magyar Teátrumi Társaság belépése után a versenyre érkező színházak választottak maguknak bírálót, idén pedig két dramaturg, egy moderátor, Veiszer Alinda, illetve a közönség közreműködésével vallanak az előadásokról az alkotók. A szerk.)

 

feszt3

 

Arról, hogy milyen tanulságokat lehet már most levonni, a fesztiváligazgató úgy nyilatkozott: “A Szakmai Tanácsadó Testület eredményesen működik, a válogatás idén nem verte ki a biztosítékot. “A POSZT bemutatja” rendezvénysorozat a Kodály Központban jól muzsikál, de a POSZT Fesztivál egyelőre keresi az arcát. Egyesek dícsérik, mások szidják a helyszínt, mondván, hogy nem szívesen ingáznak a belváros és a Zsolnay Negyed között, de a legtöbb visszajelzés arról szól, hogy a színházi programkínálattal elégedettek az emberek. Ezt bizonyítja, hogy az előadások többsége telt házzal fut. Sajnos kiderült, hogy az a könnyűzenei tematika, ami kísérni hivatott a színházit, nem vonz elég érdeklődőt, ezért ezt egy időre el fogjuk engedni. A programstruktúrán tehát mindenképpen alakítunk majd, és azt is alaposan átgondoljuk, hogy érdemes-e további helyszíneket bekapcsolni a fesztivál vérkeringésébe” – összegzett Szűcs Gábor, aki hozzátette, a POSZT időzítéséről is szeretnének tanácskozni. Mérlegelik, hogy érdemes-e a találkozót a tanév és a vizsgaidőszak végeztével kezdeni, és hogy ez mennyiben zavarná a június végén megrendezett Fishing on Orfű illetve a július elején aktuális Zsolnay Fényfesztivál szervezőit.

 

feszt4

 

A fesztiváligazgató elmondása szerint, minden jó tapasztalatot és kritikát igyekeznek begyűjteni, és azt remélik, ha nemcsak három hónap áll rendelkezésükre a szervezésre, a reklámozásra, a jegyértékesítésre, még eredményesebben tudják lebonyolítani a Pécsi Országos Színházi Találkozót.

 

Színház.hu

 

süti beállítások módosítása