Kezdődik a POSZT felolvasószínháza

Kedden indul a POSZT felolvasószínháza a Dramaturg Céh Nyílt Fórumának szervezésében.

 

Június 14-én 16 órától a Zsolnay Negyed E-78 Panoráma termében Darvasi László Odakint című egyfelvonásosát olvassák fel. "A rendező – Tamás – szokásától eltérően, épp néhány keresetlen szóval szeretné az esti előadás nézőit, köztük a miniszter urat is üdvözölni, amikor megcsörren egy mobil. És, mintha csak erre a jelre várnának, a renitens színházlátogatók köhögni, prüszkölni, fészkelődni kezdenek… A türelmét vesztett rendező sorra tuszkolja ki őket az előcsarnokba – közénk, a tulajdonképpeni játéktérbe, hogy aztán büféssel, ruhatárossal, jegyszedővel, későn érkező fontos emberrel, szülni készülő főszínésznővel kiegészülve szemünk láttára folyjon tovább a szürreális életjáték…" - áll a darab ajánlójában.

 

Közreműködők: Nagy Péter, Seress Zoltán, Szegezdi Róbert, Benedek Albert, Both András, Szorcsik Kriszta, Enyedi Éva. Dramaturg: Lőkös Ildikó, zene: Dobri Dániel, rendező: Bagó Bertalan.

 

poszt felolv

 

Június 15-én Térey János A legkisebb jégkorszak című drámáját olvassák fel a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói: Ábel Stella, Antóczi Dorottya, Darvasi Áron, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Horváth Csenge, Kovács Máté, Lukács Dániel, Márfi Márk, Márkus Luca, Reider Péter és Rudolf Szonja. Osztályvezető tanár- rendező.: Forgács Péter. Dramaturg: Kovács Krisztina.

 

Az ajánló szerint: "Befagy a Duna, és megnyílik a síparadicsom a Svábhegyen. 2019-et írunk, Európát és benne Magyarországot az izlandi vulkánok heves aktivitása nyomán bekövetkező globális lehűlés keríti hatalmába... Térey János két korábbi nagy sikerű drámájának, az Asztalizenének és a Protokollnak a szereplői már jócskán túl vannak a negyvenen, néhány szerelmen és váláson, s most újabb kihívások és újabb kalandok várnak rájuk a katasztrófasúlytotta Magyarországon. A Legkisebb Jégkorszak korántsem utópisztikus látomás, hanem képtelenül valóságos korrajz közelmúltunkról, jelenünkről és egy elképzelt jövőről. Térey János új verses drámája az azonos című regény alapján született, amely a szerző epikájának nagy lélegzetű, összegző alkotása, a szeszélyes európai apokalipszis hótól és jégtől szikrázó költészete."

 

 

Végül, június 16-án a Zsolnay Negyed E78 Tánctermében Závada Pál Egy piaci nap című darabja kerül felolvasásra Tóth Ildikó, Varga Mária, Hirtling István, Lábodi Ádám. Dramaturg: Perczel Enikő. Zene: Dobri Dániel. Rendező: Hargitai Iván.

 

"Irént és Máriát, két egykori barátnőt széjjelválasztotta a történelem. Utóbbi az 1946-os pogromper vádlottjának, egy kunvadasi tanárnak, míg másikuk a helybéli kommunista párt titkárának a felesége. Kettejük naplórészleteiből, egymásnak írt leveleiből szemünk láttára sejlik fel a pokol: 1946. május 23-nak reggele, amikorra már olyan mértékűvé nőtt a feszültség Kunvadason, hogy az éhező tömegek rátámadtak az árdrágítással és üzérkedéssel megvádolt piaci árusokra. Vádlott és áldozat feleségeinek megrendítő újraközeledése a közeget megszemélyesítő Kar oratorikus dalaitól kísérten már majdnem megvalósul, amikor is kiengedik a férjeket a börtönből…" - olvasható az ajánlóban.

süti beállítások módosítása