Szlovák és pécsi győzelem a Versünnep Fesztivál Diákseregszemléjén

A Pesti Vigadó Sinkovits Imre kamaraszínpadán óriási érdeklődés mellett zajlott a Versünnep Fesztivál ez évi Diákseregszemléjének döntője.

A megmérettetésre az ország különböző városaiban valamint Szlovákia és a Vajdaság magyar lakta településein korábban megrendezett versenyek győztesei érkeztek, több mint harminc fiatal, az általános iskola első osztályától a középiskola utolsó évéig.

 

Köszöntő beszédében Kolti Helga, a Versünnep Alapítvány elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a vers összeköti a világ különböző pontjain élő magyarságot, költőink fontos gondolatokat fogalmaztak meg, és ezt most a gyerekek közvetítik. A diákok XX. századi és kortárs magyar költők műveit adták elő.

 

vers

 

A Császár Angela színművész, Érdemes Művész elnökölte háromfős zsűri (tagjai: Dráfi Mátyás színművész, Érdemes Művész, Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány elnöke) a fődíjat két versmondónak ítélte. A III. kategóriában (általános iskola 5-6. osztály) indult, a szlovákiai Szencről érkezett Holocsy Zsóka Zsófia és az V. kategóriában (középiskola) indult pécsi Bánki Benjámin érdemelte ki az elismerést és vele együtt a lehetőséget a 2017. évi professzionális előadók számára meghirdetett Versünnep Fesztivál Költészet napi döntőjében való fellépésre a Nemzeti Színházban.

A rendezvényről természetesen senki sem távozott üres kézzel.

 

Szakmai táborozást nyert a Balatonnál: Balogh Rebeka Zsófia (Hajdúböszörmény), Bánki Benjámin (Pécs), Dóczé Dávid (Érsekújvár-Szlovákia), Dupák Fannia (Szabadka-Szerbia), Erdei Ferenc (Hajdúböszörmény), Holocsy Zsóka Zsófia (Szenc-Szovákia), Katona Eszter (Pozsony-Szlovákia), Kerekes Ábel (Székelyudvarhely), Nagy Botond (Baja), Némedi Emese (Szabadka-Szerbia), Pocsai Dóra (Baja), Poncz Máté (Técső-Kárpátalja), Szabó Róbert Károly (Baja) és Török Beáta (Hódmezővásárhely).

 

A zsűri különdíját, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet könyvcsomagját Erdei Ferenc kapta.

 

A Versünnep Fesztivál alapítója, Hittig Gusztáv által felajánlott könyvjutalomban részesült három hódmezővásárhelyi diák: Makrai Marcell, Ősz-Varga Bence és Tóth Kinga valamint Kovács Laura Csornáról és Radakov Amina Szabadkáról.

 

A Napkút Kiadó felajánlásának köszönhetően minden résztvevő könyvjutalomban részesült.

süti beállítások módosítása