Kállai 90’ - Béres Ilona nyitotta meg a kiállítást

Az 57 színházi fotóból álló vándorkiállítás Keleti Éva fotóművész alkotásaiból állt össze.

A tárlat 2015. október 2-án Gyomaendrődről indult, majd a Pesti Magyar Színházban, a Vígszínházban és a Magyar Nemzeti Színházban került eddig bemutatásra, 2016. június 15-én 16 órakor pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában nyílik meg a kiállítás. A fotótárlat a nemzet színészének életpályáját, a jelentős szerepeket, alakításokat mutatja be.

 

Tulelok 1967

 

Keleti Éva forradalmat hozott a színházi fényképezésbe, hiszen nem előre beállított pózban, hanem a "pillanatot megérezve", előadás közben fotózott - idézte fel emlékeit Béres Ilona színművész a tárlat megnyitóján. 

   

"Örülök, hogy Kállai Ferenc ezeken a falakon úgy van jelen, hogy különböző asszociációkat kelt és vissza lehet emlékezni különböző nagy alakításaira, hiszen ekkora karakterszínész mint a Feri volt, nagyon kevés születik" - fejtette ki Béres Ilona.
    

Keleti Éva fotóművész felidézte, hogy Kállai Ferenc azok közé a színészek közé tartozott, akiknél soha sem érezte a színész-fotográfus viszonyt. Mint hozzátette, "természetes volt, ahogy ezek a képek megszülettek, nagyon könnyű és boldogságos volt vele dolgozni".
    

Keleti Éva Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes és kiváló művész, a magyar színházi fotózás iskolát teremtő személyisége, már 1960-tól a magyar színházfotózás meghatározó szereplője volt, képei a magyar színháztörténet közelmúltjának kiemelkedő művészeit és előadásait örökítette meg.
    

1954-1976 között riporterként dolgozott a Magyar Fotónál, majd jogutódjánál, az MTI-nél, 1976-1989 között az Új Tükör fotóriportere, képszerkesztője, főszerkesztő helyettese, majd a Színházi Élet képszerkesztője volt. 1991-1992 HT Press sajtóügynökség, a Gamma Képügynökség fotós főszerkesztője, majd 1993-tól a Ferenczy Europress vezető munkatársa, fotószerkesztőségének vezetője volt. 1976-ban sajtófotót tanított Indiában. Több alkalommal tagja volt az Interpress, valamint a Photo World Press Photo zsűrijének.
    

Az Országos Színháztörténeti Múzeum Színházi Adattárában több mint háromezer felvételét őrzik. A kiállításon látható válogatás a Film Színház Muzsika sorozat Kállai Ferenc című kötetének elvét követve született meg, kiegészítve egyéb fotókkal.
    

A tárlatot a budapesti Kállai Ferenc Alapítvány, a Gyomaendrődi Kállai Ferenc Népfőiskola, valamint a MASZK Országos Színházi Egyesület közreműködésében meghirdetett, 2015 októberétől 2016 októberéig tartó Kállai 90 emlékév részeként rendezték meg a művész születésének 90. évfordulója alkalmából.

 

A kiállítás helyszíne:

Bajor Gizi Színészmúzeum

(1124 Budapest, Stromfeld Aurél u.16.

Tel. 1/225-3161 csak nyitvatartási időben; Tel: 1/375-1184)

Látogatható: 2016.június 16. és szeptember 4. között, szerdától vasárnapig, 14-18 óráig.

www.oszmi.hu

 

süti beállítások módosítása