11 helyszín, csaknem 70 program - Elindult a Dunapest fesztivál

Julius Popp Bit.Fall című időszaki kiállításának megnyitójával kezdődött meg a Dunapest összművészeti fesztivál csütörtökön a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum előtt.

    city of design 3

 

Kulcsár Andrea, a Dunapest főszervezője kiemelte: nagy presztízsű kulturális intézmények mellett számos civil szervezet állt az eseménysorozat mellé, amely négy nap alatt tizenegy helyszínen csaknem 70 programon keresztül mutat be fontos kortárs alkotókat, miközben erősíti a Duna és a városlakók kapcsolatát.
    

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes arra emlékeztetett, hogy számos infrastrukturális beruházás igyekszik a Dunát jobban bekapcsolni a város életébe.
   

 "Ezeknek csak akkor van értelme, ha meg tudjuk tölteni alkotó energiával" -  hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ezt segíti a Dunapest: az első alkalommal megszervezett fővárosi fesztivál zenei, színházi, filmes, képzőművészeti, irodalmi, urbanisztikai, közösségi, családi és sportprogramokkal várja a közönséget.
    

Hammerstein Judit, a Balassi Bálint Intézet főigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Dunapest nagyszerű lehetőséget teremt a magyar irodalom nemzetközi kapcsolatainak erősítésére is.
    

Michael Müller Verweyen, a budapesti Goethe Intézet igazgatója kiemelte, Julius Popp helyspecifikus instalációjára nézve a közönség egy vízesést lát, de annál sokkal többet is: digitális és analóg világ találkozását.
    

Fabényi Julia, a Lumú igazgatója hozzátette: Julius Popp szabadtéri munkája korábban a londoni olimpián és a New York-i MoMA kiállításán is látható volt.
   

 A Bit.Fall egy nyolc méter széles vízfüggöny. A lehulló vízcseppek folyamatosan változó szavakat formálnak, amelyeket egy számítógépes algoritmus választ ki, az installáció mostani változatában magyar híroldalak leggyakrabban előforduló tartalmai alapján. A világhírű lipcsei művész munkája július 31-ig tekinthető meg a múzeum előtti téren.

 

logo

 

A filmvetítések, felolvasások és utcaszínházi előadások mellett könnyűzenei előadók is fellépnek majd, többek között az osztrák Dorian Concept Trio, a Mius, Jónás Vera és Beck Zoli is, a Hangvető szervezésében pedig fesztivál lesz a fesztiválban: nemzetközi Budapest A Cappella Fesztivál a Várkert Bazárban, amelynek Öntőház Udvarát három napig zengik be a finn, grúz, svéd, zimbabwei, bolgár és magyar dallamok.

 

A Duna nemcsak helyszíne, de témája is a fesztiválnak: a folyóval kapcsolatos közösségi programok célja, hogy a városlakók újra felfedezzék a folyót, szervezett sétákon, beszélgetéseken, vagy akár futás közben. Dunajcsik Mátyás író, költő például azt mutatja meg, hol voltak az egykori hajóhidak aDunán, a Design Terminál City of Design sorozatának részeként pedig egy hajón lesz a város és víz kapcsolatát körüljáró beszélgetés. Egy péntek délelőtti sétahajózás keretében a megújuló Nehru-partról és Margitszigetről, illetve a RAK-PARK pályázatról is beszél Mártonffy Miklós, Budapest főépítésze. Sőt, a Hullám Csónakháznál amatőrök építenek maguknak egyszerűbb kenut, amit megtekinteni is érdemes lesz. A szervezők természetesen a családokra is gondoltak: többségében a Kopaszi-gáton, a BVA Öbölben készülnek sok gyerekprogrammal, például művészeti és kézműves foglalkozásokkal, köztük a Deák 17 Galéria LandArt programjával, illetve Rutkai Bori Bandájával. A részletes műsor elérhető a dunapest.hu oldalon, illetve a rendezvény Facebook oldalán (facebook.com/dunapest).

 

süti beállítások módosítása