4 napossá és nemzetközivé bővült a Komlói Amatőr Színházi Találkozó

Megkezdődött csütörtökön az idén négynapossá és nemzetközivé bővült Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT), amelyet második alkalommal rendeznek meg a baranyai városban június 16. és 19. között

 kaszt

   

A megnyitón Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke a tavalyi KASZT sikerét felelevenítve azt mondta, hogy Komlón csoda született, a tavalyi "magvetés" idénre gyönyörű fává terebélyesedett.     

 

Az államtitkár - magyar színjátszás történetének főbb állomásait felidézve - hangsúlyozta: "ha eleink hittek benne, akkor miért ne hinnénk abban, hogy az amatőr színjátszás ma is megtermeli a maga kincseit létrehozva a katarzist".     

 

Hoppál Péter szólt arról is, hogy az idei KASZT költségvetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kultúráért felelős államtitkársága 9 millió forinttal támogatta.     

 

A fesztivál versenyprogramjába 13 produkciót válogattak be, a seregszemlén 12 társulat lép fel, köztük két határon túli előadást is meghívtak: a szlovéniai Lendvából és a romániai Érmihályfalvából is érkezik amatőr társulat. Érkeznek Komlóra színjátszó csoportok egyebek mellett Budapestről, Körmendről, Székesfehérvárról, Győrből is.     

 

 

A tavalyi fesztiválgyőztes, a pápai Teleszterion társulat Illyés Gyula A szélkötő Kalamonáját adja elő. Az előadásokat a Kubik Anna Kossuth-díjas színművész vezette négyfős zsűri értékeli.     

 

Pataki András, a soproni Petőfi Színház igazgató-főrendezője, a KASZT fesztiváligazgatója köszöntőjében kiemelte: a fesztivál idei versenyprogramjai már mind teltházasak.     

 

A fesztiválra színes off-programokkal is készülnek: a tavalyi KASZT fényképeiből kiállítás nyílik, valamint mobiltelefonos fotópályázatot is meghirdetnek. Június 18-án családi napot tartanak, este pedig szabadtéri musicalelőadással készülnek, mások mellett Füredi Nikolett, Vastag Csaba és Serbán Attila közreműködésével.    

 

 A fesztivál összes programja ingyenes.

süti beállítások módosítása