A Haumann-család is fellép a Magyar Színházban - 30 ezerrel nőtt a nézőszám

30 ezerrel nőtt a fizető nézők száma a most záruló évadban a Pesti Magyar Színházban, ahol a jövő szezonban a Valahol Európában című musicalt és A fösvény című Moliere-darabot is műsorra tűzik.

    

Zalán János igazgató az MTI-nek elmondta, hogy a Pesti Magyar Színház látogatószáma az előző évadbeli 56 ezerről több mint 86 ezerre nőtt. 
    

Az intézmény fenntartójától kapott támogatás továbbra is évi 463,6 millió forint, a jegyértékesítés alapján igénybe vehető TAO-támogatás ugyanakkor jelentős mértékben nőtt, és ezt a lehetőséget teljes egészében ki is tudták használni - tette hozzá az igazgató.
    

A nézettséget 44 százalékról 70 százalékra emelték. "Ez fantasztikus eredmény" - fogalmazott, kiemelve a produkciós, a gazdasági vezető és az értékesítés munkáját. Újra kellett szervezni az értékesítést, az intézmény külső és belső működését, a különböző területek vezetését, az adminisztrációs munkát, a pénzügyi struktúrát, az üzemeltetést - sorolta, hozzátéve, hogy a következő lépés a középtávú stratégia, amikor a már elért eredményeikre támaszkodva tovább építkeznek, tovább szélesítik a gyerek-, ifjúsági és családi programok választékát.


magyarszinhaz

Fotó: Chioggiai csetepaté

    

Mint mondta, az előírtnál jóval több, 289 előadást játszott a színház az idei évadban. "Olyan művészeti portfóliót kínáltunk, amely komoly érdeklődésre tarthatott számot" - fogalmazott, hangsúlyozva, hogy 650 fős nézőteret kell megtölteniük estéről estére, ezt pedig csak magas minőségű előadások teszik lehetővé.
    

A színház repertoárja jelenleg 13 előadásból áll. Az idén júniusra elérik a fenntartó által az egész évre tervezett saját bevételt - tette hozzá Zalán János.
    

Az igazgató beszélt a színház akadálymentesítési programjáról is, amelynek keretében bevezették az audionarrációt a vakok és gyengénlátók számára. Az idei évadban 60 előadást kínáltak audionarrációval. Emellett a hallássérültek számára bevezették a jelnyelvi tolmácsolást, és vannak olyan előadásaik, amelyen egyszerre jelenik meg az audionarráció és a jelnyelvi tolmácsolás. "A kihívással élők számára kínált programsorozatunk az egyik legsikeresebb" - mondta, hozzátéve, hogy a European Theatre Convention (ETC) elnevezésű színházi szövetség más tagszínháza is érdeklődött már programjuk szakmai és technikai háttere iránt.
    

A több mint negyven európai színházat tömörítő ETC-ről szólva kitért arra, hogy a szervezet tagjaival elindultak együttműködések, workshopokat szerveznek, közös produkciókat terveznek.
    

A jövő évad műsortervét ismertetve Zalán János hat bemutatóról beszélt, de - mint mondta - további produkciókat is terveznek.
    

Dobozy Imre A tizedes meg a többiek című művéből Lengyel Ferenc rendezésében készül színpadi változat. Ezt követi a Tündér Míra című gyerekelőadás, amelyet Juhász Róza állít színpadra. Műsorra tűzik Nagy Viktor rendezésében a Valahol Európában című musicalt. Bemutatják Eugene O'Neill Utazás az éjszakába című darabját, amelyet Málnay Levente állít színpadra. Jon Fosse Alvás című drámája szintén Lengyel Ferenc rendezésében látható, ahogyan az évad végén Moliere klasszikusa, A fösvény is - sorolta az igazgató, megjegyezve, hogy a Sinkovits Imre Színpad előadásairól még folynak az egyeztetések.
    

A színház 29 fős állandó társulata mellett vendégművészként számos színész bekapcsolódik a munkájukba - mondta el Zalán János.
    

"Haumann Péter, Haumann Petra és Haumann Máté erősíti a csapatunkat, együtt készülünk A fösvény bemutatójára, amelyben a Haumann-család játssza a főszerepet" - emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy a három színművészhez hasonlóan vendégként fellép Reviczky Gábor, Mahó Andrea, Csengeri Attila, Sáfár Mónika és Csőre Gábor is a jövő évadban a Pesti Magyar Színházban.

 

 

süti beállítások módosítása