"Kötelességem, hogy bátor legyek" - Kurta Niké válaszolt

A színésznőt többek közt az HBO Terápia című sorozatáról és a szabadúszó létről is kérdezte az Index.

 

Az Index cikkéből:

 

"Persze, sokszor megkaptam, hogy 'Te nem is vagy olyan, mint Virág'. De amikor még friss egy munka, az ember jobban tud azonosulni a szereppel; jó darabig én is úgy gondoltam, nyolcvan százalékos átfedésben vagyok azzal a lánnyal, aztán amikor egy év múlva visszanéztem, rájöttem, hogy azért egyáltalán nem. De az életstratégiája tényleg eléggé ismerős nekem is: nem akar senkinek terhet jelenteni, és nem akar sem akárkit lenyomni a saját problémájával, sem pedig kiszolgáltatottá válni bárkinek is. Rókaként lopakodva közlekedik, és dupla kerülőket tesz azért, hogy ne legyen se sok, se kevés, és ne kelljen valójában senkihez sem kötődnie a világban" - mesélte a Terápia című sorozatban alakított szerepéről Kurta Niké.

 

 kurta nike fotoHektor

Fotó: Hektor

 

A szabadúszó színésznő arra a kérdésre, hogy szerette volna-e, ha valahova leszerződtetik, így felelt: "Na most mi a jó taktika, mit kell ilyenkor mondani? Tehát: el tudtam volna képzelni, igen. De amikor egy komoly kapcsolatnak vége, nem tudsz rögtön újra beleugrani egy másik életre szóló szerelembe; én is gyászoltam egy ideig, és most, hogy újra itt vagyok a POSZT-on, és előtörnek A heilbronni Katicá-s élmények, van bennem egy „fuck you” érzés. Dolgoztam olyan helyeken, ahol jól éreztem magam, még ha láttam is, mik lehetnek a társulati működés óriási csapdái. De kipróbáltam volna, mert kíváncsi vagyok mindenre, amit még nem próbáltam – és kőszínházban még sosem voltam."


Kurta Niké szerint szinte minden színházban van évente egy előadás, amiért megéri társulati tagnak lenni. "De azt furcsa látni, amikor a kőszínházi struktúrában kialakulnak, aztán megkövülnek a szerepkörök. Ehhez biztos hozzájárul, ha mindig ugyanazokat a rendezőket hívják, ha mindig ugyanaz a koncepció. Nem akarok a német színházi rendszerrel példálózni, ahol ötévente átrendeződnek a színházak, de a megkövültség nem szimpatikus: sokszor látom, hogy iszonyúan képességes embereket tíz éve csak ugyanarra használnak. Ez vajon nekik elég? Szerencsés, aki a színészetből tud megélni úgy, hogy nem kell hozzá túl nagy alkukat kötnie. Talán szerencsésebb, ha ez megmarad inkább hobbinak, és nem muszáj mindent elvállalnod, hogy legyen pénzed kenyérre, hanem van olyan biztonságod és önbizalmad, hogy csak amögé állj oda, amiben hiszel. Én most kezdem a pályát, és nem tudom, hogyan lehet ezt kivitelezni, de jó lenne nem rutinszerűen bejárni a színházba, mint bármilyen munkahelyre. (...) Én adtam magamnak egy-két évet, amíg megpróbálok ezen nem görcsölni. Addig úgyis lesz valahogy, és nem fogok éhen halni. Annyi példa van arra, hogy többgyerekes színésznők is túlélik a szabadúszást, nekem pedig csak saját magamról kell gondoskodnom. Kötelességem, hogy bátor legyek" - hangsúlyozta a színésznő.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása