3 hét alatt felépült az ország legnagyobb színháza - Már próbálnak a Dóm téren

A Szegedi Szabadtéri Játékok 2000 négyzetméteres épített fesztiválhelyszíne 3 hét alatt készült el.

 

Szerdától már a csillagfényes Dóm téren próbálja a stáb a Szegedi Szabadtéri nyitóprodukcióját, A bolygó hollandit. Ők vehetik birtokba először az idén megújult, ismét eredeti pozíciójában felállított fesztiválhelyszínt. A 85 éves Szabadtéri két év után újra a Fogadalmi Templommal szemben várja nézőit, a változatos produkcióknak újfent a dóm nyújtja az állandó “díszletet”.

 

szeged dom 

 

Mindösszesen három hét alatt épült fel az ország legnagyobb színháza a semmiből. Ráadásul az eredeti konstrukció évtizedek alatt már kipróbált elhelyezkedésén változtatni is kellett. A teljes épített fesztiválhelyszín eddig is elképesztő méretei most még növekedtek. A színpad és a műszaki-művészeti kiszolgáló bázis immár összesen mintegy 2000 négyzetméter. A Dóm térre szállított építési elemek kiterítve Budapesttől Szentendréig érnének, a szerkezetek teljes súlya 140ezer kilogramm. A 936 négyzetméteres színpadnak közel 1000 tonna súlyt kell elbírnia.

 

Ezt a már önmagában lenyűgöző “játszóteret” birtokolja tehát péntektől a világhírű énekes, Paul Potts is, aki a Kormányost énekli a Wagner-operában. A helyszínt előtte darabbeli partnerei, László Boldizsár, Rálik Szilvia, Altorjay Tamás, Kálmándy Mihály és Wiedemann Bernadett operaénekesek próbálják ki már szerdától Szabó Máté rendező irányítása alatt.

 

IMG 0056

 

Herczeg Tamás igazgató az MTI-nek felidézte, hogy a székesegyház felújítása miatt két évig fordított irányban állították föl a nézőteret és a színpadot. A kényszerűségből végrehajtott fordulás azonban több jót hozott, mint rosszat, lehetőséget teremtett a műszaki megújulásra. A csaknem ezer négyzetméteres színpadot a korábbiakhoz képest néhány méterrel előrébb, a Dömötör-torony és a Szentháromság-szobor előtt állították föl. Így használható a székesegyház főbejárata, nem változott azonban a nézőtér és a színpad viszonya, a közönséget a megszokott látvány fogadja. Az öltöző- és kiszolgálóhelyiségek a színpaddal egy síkba kerültek - tette hozzá az igazgató.

 

Süllyesztett zenekari árkot statikai okok miatt nem lehetett kialakítani, de a muzsikusok megemelt nézőtér és színpad között foglalnak majd helyet a nyitóprodukció, A bolygó hollandi alatt. A musicalek során azonban - a hangszerek védelme miatt - a zenészek, fedett helyen játszanak majd.
A 85 éve alapított szabadtéri játékok műsorát úgy állították össze, hogy a meghosszabbított évadban az opera, az operett, a tánc, a szimfonikus zenekari koncert éppúgy szerepeljen, mint a népszerű musicalek vagy a próza - mondta Herczeg Tamás.

 

süti beállítások módosítása