A társadalmi megosztottságra fókuszál a komáromi színház következő évada

A társadalmi megosztottság témakörét helyezi középpontba darabválasztásaival a felvidéki Komáromi Jókai Színház 2016/2017-es évada.

 

Az első bemutató szeptemberben Arthur Miller Az ügynök halála című drámája lesz Forgács Péter rendezésében. Ezt követi Méhes László rendezésében Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című meséje decemberi premierrel.


Ezekkel párhuzamosan, stúdiókörülmények között Czajlik József állítja színpadra Székely Csaba Bányavakság című tragikomédiáját, amely a kassai Thália Színházzal közösen készített produkció lesz. Ezt követi jövő januárban Henrik Ibsen színműve, A nép ellensége Koltai M. Gábor rendezésében, majd Shakespeare klasszikusa, a Rómeó és Júlia, amelyet Martin Huba visz színre, ennek a bemutatóját márciusára tervezik. A jövő évad utolsó bemutatójára májusban kerül sor a Jókaiban, ez Heltai Jenő Naftalin című zenés vígjátéka lesz, az Esztergomi Várszínházzal közös produkciót Hargitai Iván rendezi.

 

Toth Dobai Mehes foto Majorfalvi Balint

Fotó: Majorfalvi Bálint

 

Bejelentésre került, hogy közös megegyezés alapján Méhes Lászlónak megszűnik a főrendezői kompetenciája, a továbbiakban mint rendező vesz részt a társulat munkájában, Culka Ottó színész pedig a jövőben nem, mint társulati tag, hanem, mint meghívott vendég segíti a Jókai Színház csapatának munkáját.


A színház összesen 174 előadást jegyzett a most záruló évadban, ebből 136 volt saját és 38 a vendégprodukció. A komáromi deszkákon négy premiert is tartottak, a Misi Mókus kalandjai, a Börtönkarrier, a Tisztújítás és a Függöny fel című darabokét.


Révkomáromban emellett vendégelőadások egész sorának is örülhetett a színházkedvelő közönség, amely a másik felvidéki magyar társulat, a kassai Thália előadásában tartott Mizantrópra, a Kassai polgárokra és a Rükverc című darabra is jegyet válthatott. A Jókaiban több magyarországi produkció is vendégeskedett, egyebek mellett a Soproni Petőfi Színház az Őszi Szonátával és a Szép Cerceruska mesebalettel valamint a Szókratész védőbeszéde is Haumann Péter előadásában.


A Jókai Színház gárdája az idén is sokat utazott, 56 előadást játszottak külső helyszínen, felvidéki és magyarországi településeken egyaránt, köztük pozsonyi, a budapesti, a miskolci, a pécsi és a győri Nemzeti Színházban is vendégeskedett a társulat.


Az évadzárón a társulat díjait is kiosztották. Idén a legjobb színházi háttérmunkás díját Erdélyi Zoltán vehette át. A legtöbbet játszó színésznő Holocsy Krisztina lett 122 előadással, a legtöbbet játszó színész Tóth Károly 125 előadással, így ők kapták az úgynevezett Színészrobot-díjat. A társulat titkos szavazása alapján az idei Ferenczy Anna-díjat Szabó Viktor vehette át.

 

 

 

 

 

süti beállítások módosítása