Tiltakozik a Berlini Volksbühne csapata Chris Dercon intendáns kinevezése ellen

A Berlini Volksbühne több mint 170 tagja nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy Chris Dercont, a londoni Tate Modern belga származású volt igazgatóját nevezzék ki az intézmény következő intendánsává, Hans Castorf utódjává.

dercon 

   

A színház dolgozói az intézmény jövőjét féltik, attól tartanak, hogy munkahelyek szűnnek meg, és hogy nem lesz lehetőség új színházi műfajok alkalmazására, nem jut terep a művészi kihívásoknak. 
    

Dercon 2017 nyarán váltja le Hans Castorfot. A berlini kulturális vezetés hangsúlyozta, hogy az áprilisi ülésen, melyen kinevezték Dercont, nem volt még szó a programról. Az új intendáns és programigazgatója, Marietta Piekenbrock 2017 tavaszán mutatják be a programot. "A színház minden részlege és műhelye megmarad, nem csökkentjük az aktuális létszámot, sőt, megemeljük, a ház továbbra is saját társulattal dolgozik" - emelte ki a vezetőség.
    

A levelet aláírók azonban attól tartanak, hogy Dercon vezetése alatt a színház szakít százéves történelmével és az egységes, globális kultúra elvárásainak megfelelően elveszíti identitását.
    

Az új igazgató kinevezését a berlini színházi világban példátlan vita előzte meg. Több neves színigazgató, köztük mindenekelőtt Claus Peymann, a Bertolt Brecht-féle Berliner Ensemble leköszönő intendánsa, azzal vádolta a polgármestert, hogy egyfajta rendezvényközponttá akarja degradálni a nagy hagyományú teátrumot. 
    

Peymann felszólította Michael Müller főpolgármestert, akadályozza meg Dercon alkalmazását. Véleménye szerint "be kell látnia a hibáját és korrigálnia", meg kell egyeznie Derconnal és ki kell fizetnie. "Az lényegesen kevesebbe kerül, mint esztelen tervei" - fogalmazott az igazgató.
    

Müller korábban azt mondta, hogy meg akarják őrizni a Volksbühne hagyományait, de újítani is akarnak, és Dercon nagy tapasztalatokkal rendelkezik a legkülönbözőbb kifejezési formák összekapcsolásában. "Tudjuk, hogy milyen fontos a berlinieknek a Volksbühnében folyó tevékenység, de éppen ezért, 25 év sikeres munka után szükség van az újrakezdésre is" - mondta.
    

Az új feladatok ellátásához ötmillió euróval 22 millió euróra növelik a Volksbühne költségvetését, és a teátrum játszóhelyként megkapja az egykori tempelhofi repülőtér épületét is.
    

A belgiumi születésű Chris Dercon 2011-től állt a világ legfelkapottabb kortárs művészeti múzeumának számító londoni Tate Modern élén, előtte nyolc éven át a müncheni Haus der Kunst vezetőjeként keltett feltűnést újításaival, és vezetett brüsszeli, rotterdami, New York-i galériákat is, de színházi tapasztalata nincsen.

süti beállítások módosítása