Koprodukcióban tűzi műsorra a Bányvakságot a kassai Thália

A direktor szerint a nézőszámot és a bevételeket tekintve is áttörésként értékelhető évadot tud maga mögött a kassai Thália Színház, amely az őszi szezonra koprodukciós bemutatót tervez a Komáromi Jókai Színházzal.

    

A Tháliának a most végződő szezonban három premierje volt, a társulat 117 előadást játszott, negyvenkettőt saját deszkáin,  a többit pedig úgynevezett tájoló vagyis utazó színházként vendégszerepelve, részben más felvidéki városokban, részben a határon túl, főként Magyarországon. "Tizennyolcezer kilométert utazott a társulat, jártunk több budapesti színházban, először a nyitrai nemzetközi színházi fesztiválon, a kaposvári gyermek és ifjúsági versenyen, a debreceni Deszka fesztiválon is" - részletezte az évad történéseit Czajlik József igazgató a teátrum évadzáró napján pénteken.

    

Kifejtette: három bemutatójuk volt, elsőként Shakespeare klasszikusát, a Tévedések vígjátékát, majd Moliere Mizantrópját vitték színpadra, a nézők körében legnagyobb sikerű Mirandolinát pedig áprilisban mutatták be. "A közönségszámunk nőtt, a bevételeink nőttek, tehát igazán áttörést jelentő évad van mögöttünk" - jegyezte meg a direktor.

 

rukverc kassa
    

A Thália öt premiert tervez az ősszel kezdődő új szezonban, ezek közül az első Tóth Ede népszínműve, a Falu rossza lesz, amelyet Puskás Zoltán, az Újvidéki színház rendezője visz színre. A második premier Ray Cooney Páratlan páros című bulvárkomédiája, amelyet Dudás Péter rendez.
    

A két felvidéki magyar színház, a Komáromi Jókai Színház és a kassai Thália ősszel, hiánypótló módon, történetünkben először hoznak létre egy darabot, bár együttműködésre volt már példa, de csak nyári produkciókban. "Ilyen még nem történt és ez most kialakulóban van, megegyeztünk Tóth Tiborral, hogy Székely Csaba kortárs szerző Bányavakság című művét adjuk elő" - mondta Czajlik József, hozzátéve: a darabot a Jókai színpadán október végén, Kassán pedig novemberben mutatják be.

    

A szezonzáró felnőtt premier Kassán Shakespeare Szentivánéji álom című darabja lesz, ezt a Thália igazgatója rendezi majd. Lesz még egy színházi nevelési előadás Árvíz címmel, ezt Tóth Miklós rendezi Budapestről. A darab a fiatalok egymás közötti zaklatásának témáját dolgozza fel.
    

Czajlik József elmondta: 1956 - felvidéki magyar szemmel témában meghirdettek egy drámapályázatot is, erre augusztus huszadikáig lehet jelentkezni eddig be nem mutatott drámákkal, a nyertes műveket felolvasószínházként adják majd elő. Hozzátette: ugyancsak az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához kötődik a Magyar Állami Operaház október 23-i fellépése a Kassai Állami Színházban a Thália szervezésében, az 56-os gálaműsor az Operaház első kassai fellépése lesz a második világháború óta.

 

MTI

 

 

süti beállítások módosítása