Előbb lemondott, most pályázik a nyitrai direktor

Ján Greššo meggondolta magát, lemondása után újra pályázik az Andrej Bagar Színház igazgatói posztjára - számolt be az Új Szó.

 

Ján Greššo tizenöt év után márciusban azzal az indoklással mondott le a nyitrai Andrej Bagar Színház igazgatásáról, hogy végre pihenni akar. A megyei képviselő-testület ugyanakkor nem szavazott bizalmat az általa támogatott jelöltnek, Slavomír Sprušanskýnak.


A teátrum igazgatói posztjára májusban négyen pályáztak: a színház rendező-dramaturgja, Svetozár SprušanskýDušan Nevín, az intézmény egykori P-menedzsere, Jaroslav Dóczy, a színészlegenda Jozef Dóczy fia, a Konstantin Egyetem médiaközpontjának igazgatója és Michal Spišák rendező.


Andrej Bagar

A társulatban utóbbinak volt a legnagyobb a támogatottsága – annak ellenére, vagy talán épp azért, hogy nem dolgozott a színházban. A pályázat nyertese, a szakmai körökben is elismert Svetozár Sprušanský ellen viszont tiltakoztak a színészek, holott oroszlánrésze volt a színház sikereiben. Ő volt Greššo bizalmi embere, és a lemondott igazgató nyíltan támogatta. A társulat tagjai azonban ellenezték Sprušanský kinevezését, és hiába nyerte meg a pályázatot, a képviselőtestület végül nem nevezte ki.

 

Greššo ekkor csalódottságának adott hangot, arról beszélt, hogy Sprušanský részese volt a színház sikereinek, és most politikai alkuk áldozata. Arra a kérdésre, miért gondolta meg magát, Greššo nem akart válaszolni, csak a jelentkezés tényét erősítette meg. Azt mondta, bővebben majd az eredményhirdetést követően nyilatkozik.

 

Rajta kívül négyen pályáznak, nagy valószínűséggel ugyanazok, akik az első alkalommal. A jelöltek közül ismét „politikai bizottság” válogat majd. Az öttagú testületben megyei képviselők és megyei fenntartású kulturális intézmények igazgatói lesznek, független szakember egy sem, holott a törvény szerint több tagja is lehetne a bizottságnak.

 

A szakmai szempontok helyett politikai megállapodások alapján döntött a megyei képviselő-testület a Régi Színház igazgatójának személyéről is, ennek az lett az eredménye, hogy a társulat fele azonnal felmondott – emlékeztet az Új Szó.

 

Forrás: ujszo.com

 

 

süti beállítások módosítása