Színházi nevelési konferenciát rendeznek az Örkényben

Drámapedagógia, színház, színházi nevelés. Gyakorlatközpontú nemzetközi konferenciát szervez az InSite Drama július 29. és 31. között az Örkény Színházban. A teátrum a konferencia társszervezője.

 

Az InSite Drama felhívása:

 

A drámapedagógia, a színház, a színházi nevelés fontos módja a világ, a társadalom, vagy az emberi viszonyok megismerésének. Konferenciánk a színházi nevelés tágabb területének egyik olyan módszertanát járja körbe, amely lehetővé teszi, hogy a színház és a drámapedagógia eszköztárát összetett helyzetek, problémák vizsgálatának szolgálatába állítsuk.

 

Edward Bond kortárs drámaíró színházelméletének gyakorlati alkalmazásával ismerkedhetnek a konferencia résztvevői. Bond elméletét követve a konferencia is korunk és a célcsoport (az Y és Z generációk) problémáinak vizsgálatából indul ki. Ezután a problémák dramatikus vizsgálatának módszertanára fókuszál. Végül a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit elősegítő tervezéssel, összegzéssel zárul.

 

IMG 1025

 

A módszertant saját élményű foglalkozásokon, műhelymunkákon, előadásokon, beszélgetéseken és tervezési gyakorlatokon keresztül kívánjuk hozzáférhetővé tenni a résztvevők számára.

 

Fontosnak tartjuk azt is, hogy a társtudományok, társművészetek és a közösségi működés más formái is hatással legyenek színházi és pedagógia munkánkra. Meghívott szakértőink abban segítenek, hogy szociológiai és filozófiai megközelítésből is szemlélhessük a problémákat, filmes és képzőművész vendégeink pedig a saját területük szemszögéből fogalmazzák meg gondolataikat. Ezen felül külön programpontot szentelünk a társadalmi aktivizmus kínálta dilemmáknak.

 

A konferencián való részvétel nem igényel drámapedagógiai vagy színházi nevelési előismereteket. Várunk mindenkit, aki a terület iránt érdeklődik!

 

IMG 1042


Előad, workshopot vezet többek között:

Prof. David Davis (Anglia), a nemzetközi drámapedagógia kiemelkedő alakja, a hazai drámapedagógia alakulására is jelentős hatással volt munkássága
Chris Cooper (Anglia), drámaíró, rendező, az Edward Bond munkásságára épülő színházi nevelés szakértője
Cao Xi (Kína), rendező, drámapedagógus, a pekingi Drama Rainbow Központ szakmai vezetője
Kostas Amoiropoulos (Görögország) iskolai tanár, az Edrward Bond munkásságára épülő drámapedagógia szakértője
Ceri Townsend (Wales) díszlet-jelmeztervező, rendező, fiatal alkotók mentora
Bethlenfalvy Ádám (Magyarország) drámapedagógus, színházi nevelési szakember
Cziboly Ádám (Magyarország) drámapedagógus, színházi nevelési szakember

…bemutatkozik még az Örkény IRAM, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és az Artemisszió Alapítvány…

…továbbá máltai, angol, kínai és magyar fiatal alkotók, a Facing the Gap projekt ifjúsági workshopjának résztvevői

 

Szakértő vendégeink lesznek többek között:
Sik Domonkos, szociológus – az Y és Z generáció és azok társadalmi aktivizmusa
Bagi Zsolt, filozófus – a valóság és fikció, illetve a politika és a művészetek viszonya
Tarr Hajnalka, képzőművész – képzőművészet, autizmus és társadalmi részvétel
Udvarhelyi Éva Tessza, a Közélet Iskolája ügyvezetője - az aktivizmus dilemmái

és néhány meglepetés vendég… :)

 

IMG 1067


Ízelítő a konferencia három napjának programjából:
Július 29, péntek: Az első nap az Y és Z generációra, és a jelen kor problémáira fókuszál. A délelőtt során vendég szakértők segítségével, délután sajátélményű műhelymunkákon keresztül gondolkodunk.
Július 30, szombat: A második nap Edward Bond színházának elméletéről, és módszertanáról szól. Ezt előadásokkal, közös tervezéssel, műhelymunkákkal tesszük hozzáférhetővé a résztvevők számára.
Július 31, vasárnap: A harmadik nap a gyakorlati alkalmazás lehetőségeit vizsgálja. A művészetek társadalmi hatásához kapcsolódó kihívásokról meghívott szakmai vendégeink segítségével gondolkodunk. Kreatív projekt tervezési gyakorlatok segítségével az alkalmazás új terepeit fedezzük fel. A konferencia összegzésével zárjuk a háromnapos összefüggő folyamatot.

 

Mindhárom napot kiegészítő programok, interaktív játékok, előadások gazdagítják. Folyamatosan frissülő információk a konferenciáról az esemény Facebook-oldalán és a projekt honlapján, ahol a konferencia részletes programját július 10-én tesszük közzé.

 

A konferencia angol nyelvű; a plenáris előadásokon, beszélgetéseken lesz magyar tolmácsolás.

 

IMG 1159

 

Regisztrálni itt lehet.
Regisztráció határideje: Július 15.

 

Jegyár: Háromnapos jegy (vagyis a konferencia teljes idejére): 5000 Ft
Napijegy: 2000 Ft

 

Korlátozott számban ingyenes részvételt is biztosítunk a konferencián, ennek feltételeiről Szabó Julcsinál a facingthegap2016@gmail.com e-mail címen lehet érdeklődni.

 

 

süti beállítások módosítása