Shakespeare parafrázis, mesejáték, koncertszínház egy helyen - A ZAKO Fesztiválról

Negyedik alkalommal rendezik meg idén, július 1. és 10. között a IV. ZAKO Fesztivált Zalaegerszegen. A kilenc előadást bemutató fesztivál idei programjáról kérdeztük a sorozat egyik fő szervezőjét, Gáspár Annát.

 9F3A1593

 

Negyedik alkalommal láthat a Zalaegerszegre látogató közönség napokon át kortárs, a fővároson kívül kevésbé ismert előadásokat. Az eddigi tapasztalatok alapján hogy látjátok, nyitott a közönség az általuk kevésbé ismert, független előadásokra?

 

A zalaegerszegi közönség a ZAKO Fesztivál megjelenésétől nagyon nyitottan fogadta a kortárs előadásokat. Egyértelműen többen voltak kíváncsiak azokra a produkcióra, amikben ismertebb előadók játszottak, de a visszajelzések alapján izgalmasnak tartották, hogy egy új rendezvény költözött a városba nyár közepén. A következő évek is azt igazolták, hogy egyre jobban szeretik az általunk kínált előadásokat, és mivel általában sikert aratnak a vendégprodukciók, bátrabban vesznek jegyet olyan programokra is, amelyek számukra teljesen ismeretlen darabot mutatnak be, olyan társulattól, aki még soha nem járt a városban. Idén már többen érdeklődtek a bérlet iránt is, amely a fesztivál összes előadására érvényes.

 

Milyen válogatási elvek alapján állt össze a műsor?

 

Mindig szem előtt tartjuk, hogy kortárs magyar szerzők műveiből válogassuk, és próbálunk az elmúlt egy év új előadásaiból meríteni. Idén Vinnai, Péterfy-Novák mellett Dancsecs Ildikó Shakespeare parafrázisa is helyet kap, illetve olyan mű is látható, amelynek az alapja ugyan egy külföldi film forgatókönyve, de a magyar adaptáció áprilisban készült Valcz Péter tollából. Fontos, hogy több műfajt és sok különböző témát is érintsünk. A IV. ZAKO Fesztiválon lesz opera, kortárs próza, zenés gyerekszínház és koncertszínház is.

 

herndai kep

 

Mesélj egy kicsit még az előadásokról.  

 

A fesztivált Shakespeare halálának 400. évfordulója alkalmából egy Shakespeare művek fordulataira épülő parafrázissal kezdjük: a Terminal Workhouse M/Ámor, vagy amit akartok című előadással. A Katona József Színház  Cosi fan tutte operabeavatója következik ezután a programban, ami egy igazán értékes színfoltja a sorozatunknak. A Dumaszínház előadása idén sem maradhat ki a programból, így A szerelem zsoldosait láthatja majd a közönség. A FÜGÉvel közös előadásaik eddig minden fesztiválon vendégeskedtek, mert fontosnak tartom, hogy a Dumanszínházat ne csak a standup fellépések kapcsán ismerje meg a közönség, hanem lássa, hogy minden évben több, nyilván a humoráról jól felismerhető, színházi előadást is készítenek. A zalaegerszegi közönség már tudja ezt jól, és várják is a produkciót. A felhőtlenebb szórakozást ígérő előadások mellett két komolyabb témát is felvet az idei kínálat: Péterfy-Novák Éva Egyasszony című monodrámáját Tenki Réka adja elő, illetve a Mary és Max című előadásban egy autista felnőtt életébe pillanthatunk bele Gőz István alakításának köszönhetően.

 

Mary es Max 57

 

Minden évben szoktatok kedveskedni a legkisebbek számára is programokkal, idén ők miket láthatnak műsoron?

 

A nyári színházi évadban a gyerekeknek kevesebb program jut Zalaegerszegen, így a ZAKO Fesztiválon minden hétvégén lesz egy-egy kicsinek szóló előadás. A János Vitéz népi hagyományokat felelevenítő adaptációját az Apró Színház hozza el. A Gardrób Csoport pedig egy interaktív, élő zenés mesejátékot mutat be a gyerekeknek Tökváros címmel.

 

Koncert is minden évben szokott lenni, idén kit hallhat a közönség?

 

A műfaji sokszínűségre törekszünk, ezért a zene is mindig része a fesztiválprogramnak, azonban rendszeresen olyan előadókat választunk, akiket a nézők egyébként is ismerhetnek a színpadról. Olyan színésznők voltak a vendégeink a korábbi években, akik mind énekesi karrierrel is büszkélkedhetnek, így Péterfy Bori és Tompos Kátya. Július 3-án Hernádi Judit új zenés estjét mutatja be a Kvártélyház Színpadán, Heilig Gábor zenekarával.

 

cosi fan tutte

 

A Mannának idén két tehetséggondozó programja is volt, illetve még bemutatás előtt áll több produkció közülük: a Bethlennel közösen a Találkozások és az Ugródeszka, a végzős bábrendező hallgatókkal. Ezek közül a Találkozások kereteiben elkészült Mary és Max lesz látható a programban. Miért?

 

Ez az előadás különleges témájában és feldolgozásában is. Mary és Max egy gyurmafilmben keltek életre, ennek a forgatókönyvnek az adaptációját készítette el Valcz Péter, és rendezett egy háromszereplős darabot belőle a Bethlen Téri Színházban. Gőz István és Grisnik Petra játsszák a címszerepeket, akik között egy levelezés kapcsán szövődik örök barátság. A nyolc éves Mary magányos és kíváncsi, ahogy a negyvennégy éves, asperger szindrómás Max is magányos és érdeklődve válaszol Mary leveleire. Azért hívtuk meg a fesztiválra ezt a produkciót, mert csodálatos tehetségű művészekkel egy igen érzékeny előadás született, ami humorával és szarkazmusával biztosan elnyeri a fesztivál közönségének a tetszését.

A Manna tehetséggondozó programjai közül az Ugródeszka sorozat egy másik fesztiválon, a Thealteren lesz látható július végén, a Mary és Max pedig még az Ördögkatlan Fesztiválon is vendégeskedik a nyáron, mielőtt újra beköltözne a Bethlen Téri Színházba.

 

Jegyeket a helyszínen, a Kvártélyház kihelyezett jegypénztárában (Zalaegerszeg, Kossuth tér) lehet megvásárolni, valamint az interneten keresztül is lehetőség van belépőt váltani a www.kvartelyhaz.hu címen keresztül.

 

 

süti beállítások módosítása