Amphitryon az Aquincumi Múzeumban - Alkméné szerepében Bata Éva

Heinrich von Kleist Amphitryon című darabját mutatják be július 1-jén az Aquincumi Múzeum nyári színházában Papp Dániel rendezésében.

 

papp daniel

Papp Dániel

 

Ajánló a darab elé:

 

Amphytrion, a thébai hadvezér és felesége, Alkméné fülig szerelmesek egymásba. De mi történik, ha a háborúból hazatérő férjet azzal fogadja párás tekintetű asszonya, hogy az elmúlt éjszaka volt élete legcsodálatosabb együttléte - Amphytrionnal. Hogy kivel?

 

A kérdés jogosnak tűnik, hiszen Amphytrion hónapok óta nem járt otthon. Alkméné viszont a hűség mintaképe, meg van róla győződve, hogy Amphytrionnal töltötte az éjszakát. Vagy legalábbis olyasvalakivel, aki a megszólalásig hasonlít rá... Akkor ez megcsalás? Minden, ami biztosnak tűnt, egy csapásra bizonytalanná válik.

 

amphy

 

Ez van, ha egy isten szemet vet egy földi asszonyra. Trükközik, csal és hazudik a szerelemért. Nahát, egészen mint egy ember. Heinrich von Kleist pergő tempójú vígjátékában lehetetlen helyzetbe kerül isten és ember, komikus helyzetek során igyekszik bizonygatni ki-ki a maga igazát, és közben akaratlan is rákényszerül, hogy számot vessen önmagával.

 

Papp Dániel rendező az előadásról:

 

Heinrich von Kleist pergő tempójú vígjátékában lehetetlen helyzetbe kerül isten és ember, komikus helyzetek során igyekszik bizonygatni ki-ki a maga igazát, és közben akaratlan is rákényszerül, hogy számot vessen önmagával - hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

 

133033 176858462335202 519539 o


A darab története szerint Jupiter megkívánja Amphitryon thébai hadvezér feleségét, Alkménét, aki hűséges férjéhez. Ezért míg a férj hadba vonul, addig a főisten a távollévő férj alakját veszi fel, hogy együtt hálhasson Alkménével. A Jupiter kíséretében lévő Merkur Amphitryon szolgájának, Sosiasnak az alakját ölti magára. Amikor az igazi Sosias és az igazi Amphitryon hazatér, különösebbnél különösebb találkozások és helyzetek jönnek létre - ismertette Papp Dániel.


Felidézte, hogy főiskolásként Jupiter szerepét játszotta Ács János rendezésében. Mint mondta, úgy érezte, hogy a szereppel és a darabbal is dolga van még. Hozzátette: emellett éppen olyan élethelyzetben van, hogy azonosulni tud Amphitryon problémájával, akinek megvan mindene, ám egyszer csak hazajön és mindez nincs ott. "Én is éppen ott tartok az életemben, hogy teljesnek érzem az életemet, és azt hiszem, nem szabad elfelejtenem egy pillanatra sem, hogy ez bármikor elveszhet. Így tudom megbecsülni hosszú távon azt, ami adatott nekem" - fogalmazott.

 

amphytrion


Az előadás díszletének nagy részét egy homokozó alkotja. A színpadképről a rendező elmondta: egy stilizált játszótér jelenik meg, mint az istenek játszótere, miközben körülöttük láthatók a romok, színvilágában a díszlet is a romokra emlékeztet, az antik és a mai világ keveredik. Hozzátette: úgy érzi, sikerült az antik témájú darabot úgy leporolniuk, hogy érvényes, mai formákat találtak.


A darabot - amelyet a pénteki bemutató után szombaton és vasárnap este is láthat a közönség - az alkotók 14 éven felül mindenkinek ajánlják.


Az előadásban Jupitert Kovács Ádám, Merkurt Szabó Zoltán, Amphitryont Mészáros András, Sosiast Molnár Áron alakítja. Alkméné szerepében Bata Éva, Charisként Rainer-Micsinyei Nóra, Phoitidasként Krausz Gábor látható. A zene Szegő Dávid, a mozgás Mezey Gábor munkája.


Az aquincumi színházi estek az Óbudai Nyár 2016 programsorozat keretében valósulnak meg.

 

Színház.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása