Tovább evez a Mentőcsónak - Fókuszban a demokrácia, a hajléktalanság, a függőség

Fókuszban a demokrácia, a hajléktalanság, az uszodai erőszak és a magyarországi droghelyzet.

A Mentőcsónak Egység két fesztivál fődíjas előadása – az Újvilág és a Szociopoly – után, Bodó Viktorral kiegészülve a következő évadban is újabb izgalmas produkciókat tervez.

 

EREDMÉNYEK A 2015/2016-OS ÉVADBAN

 

Díjak, sikerek

Az idén Budapesten rendezett IETM (Informal European Theatre Meeting) művészeti programjába meghívást kapott az Újvilág (r: Pass Andrea), valamint egy interaktív játékbemutatót tartottunk az akkor még készülőben lévő Menekülj okosan! kapcsán az IETM nemzetközi színházi szakembereinek (r: Fábián Gábor).

A VIII. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén az Újvilág elnyerte a fődíjat ifjúsági kategóriában, a VII. Kaposvári ASSITEJ Biennálé versenyprogramjába meghívott Szociopoly pedig elnyerte a fesztivál fődíját, a legjobb ifjúsági előadásnak szóló Üveghegy díjat. Ugyanitt kiemelt programként az Újvilággal is felléptünk, és az előadás a DESZKA fesztivál szereplője is volt.

 

Elindult a Mentőcsónak diákcsoportja

 „Mi a tehetség sorsa Magyarországon?” Erre a kérdésre fókuszált az egész évadon át tartó ifjúsági programsorozatunk (csoportvezető: Pass Andrea). A foglalkozás eredményeként egy előadást hoztunk létre a diákokkal: a produkciót Czeizel Endre kutatásai ihlették, aki azt vette észre, hogy háromszáz évre visszamenőleg a magyar géniuszok 90%-a külföldön kamatoztatta a tehetségét, és hogy tragikusan sanyarú sorsuk volt. Ez a helyzet azóta sem változott. Vajon mi kell ahhoz, hogy felszámoljuk ezt a tradíciót? Mi a jövője annak az országnak, ami nem értékeli saját tehetségeit? Többek között ezeket a kérdéseket bontja ki a Mentőcsónak diákcsoportjának előadása, a Pokolra kell annak menni.

 

10690339 1507930299466012 4034126926790761046 n

Fábián Gábor és a Szociopoly c. előadás nézői

 

Menekülj okosan! – új színházi társasjáték

A Magyar Helsinki Bizottság a partnerünk a menekültkérdéssel foglalkozó, új színházi társasjátékunkban. Fábián Gábor a Szociopolyval kikísérletezett részvételi színházi műfaj újabb darabját rendezte, amelyben az alkotók célja, hogy a játékon keresztül alapvető emberi jogi dilemmák átgondolására bírják a közönséget. Ezek a döntési helyzetek a játékban a menekültek sorsához kapcsolódnak, de sokkal általánosabb kérdéseket vetnek fel a demokrácia vagy a diktatúra működése, az önbíráskodás vagy a szolidaritás, a tolerancia és a befogadás vagy éppen a kirekesztés kapcsán. Fábián Gábor és Kurta Niké mellett Iván Júlia szakértő-játékvezetőként, Rezai Mohammed Amin pedig önmagát, egy fiatal afgán menekültet alakítva vesz részt az interaktív játékban.

 

Színházzal az előítéletmentes fiatalokért

Az elmúlt évadon végighúzódó esemény a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából megvalósult érzékenyítő program, amellyel 5 budapesti és 5 vidéki középiskolai osztályban jártunk. A GYERE Gyerekesély Egyesülettel és a TASZ-szal való együttműködésben kidolgozott program keretében játszottuk a Pirézeket és a Szociopolyt, és drámapedagógusok segítségével dolgoztuk fel az előítéletesség, kirekesztődés égető témaköreit. A norvég projekt keretében Nyíregyházán és Miskolcon regionális központok alakultak, akik önállóan folytatják a színházi nevelési programot, saját színészeikkel és drámapedagógusaikkal játsszák a Pirézeket és a Szociopolyt.

 

A nyár: fesztivál szereplések

A Bánkitó Fesztiválon két produkcióval is ott leszünk: július 14-én a Menekülj okosan!, július 15-én 22.00-tól pedig a Pokolra kell annak menni című előadásunkat láthatják a nézők. A Szociopolyval pedig Szegeden, a THEALTER-en vendégeskedünk július 27-én és 28-án.

 

TERVEK A 2016/2017-ES ÉVADRA

 

Pass Andrea új produkciója, A vezér munkacímű osztályterem-színházi előadás ezúttal nem saját szövegből születik. Musset Lorenzaccioját Gimesi Dóra dolgozza át annak érdekében, hogy felhívjuk a diákok figyelmét a társadalmi aktivitás fontosságára, megértessük velük a részvételi demokrácia lényegét és azt, hogy rajtuk is múlik, hogyan alakul a jövőjük. A hatalom és a morális kérdések viszonya végig meghatározó lesz az előadásban. Az eredeti mű kéjsóvár fejedelme és a nők megrontásának motívuma erősen megidézi majd azokat az elmúlt hónapokban felszínre került eseteket (illetve azok társadalmi megítélését), amelyekben nemi erőszakot követtek el.

 

A Mentőcsónak harmadik színházi társasjátéka egy újabb súlyos társadalmi problémát, a hajléktalanság kérdését feszegeti. Ezúttal a STEREO Akttal és a Menhely Alapítvánnyal működünk együtt, az előadást Boross Martin rendezi, az író-alkotó csapatban Fábián Gábor is nagy szerepet vállal. A cél az információk átadása mellett ismét a saját döntések meghozásán keresztül a szolidaritás erősítése. A bemutatót novemberben, az OPEN Fesztiválon tartjuk, a MU Színházban.

 

Decemberben Bodó Viktor rendezésében Lifedealer címmel kutatómunkából, tanterem-színházi előadásból, interaktív színházi társasjáték fejlesztéséből, függőségi programhoz kapcsolódó színházi tréningből és drámafoglalkozásból álló programsorozat indul, amely oktatási anyaggal is kiegészülve vizsgálja a magyar társadalom egyik legkomolyabb és legmegoldatlanabb problémáját, az alkohol és drogfogyasztást.

 

 

 

süti beállítások módosítása