"Jó úton haladunk a jövő nézőinek felnevelésében" - Évadzáró Sopronban

A Soproni Petőfi Színház 286 előadását 65 ezer 564 néző látta, a bérletesek száma elérte a 10 ezer 700-at, ez 80 százalékkal több, mint a négy évvel ezelőtti – mondta Pataki András igazgató a záró társulati ülésen a teátrumban pénteken.

A színházvezető beszámolt arról, hogy az ünnepi magyar évad beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a közönség nagyon jól fogadta a magyar szerzők műveit a nagyszínpadon. Kiemelte, hogy két országos színháztörténeti eseménynek is tapsolhattak a nézők. A bábjátékos című rockoperát, Várkonyi Mátyás és Béres Attila művét 30 év után a leghűségesebb városban tűzték újra műsorra, a produkció meghívást kapott a Nemzeti Színházba, ahol átütő volt a fogadtatása. Ugyancsak hatalmas sikert aratott Szarka Gyula- Szálinger Balázs- Demcsák Ottó Álmos legendája című táncműve, amely ősbemutatóként a magyar őstörténetről szólt.

 

P1100570

 

A direktor hangsúlyozta, szép szakmai sikereket ért el az Őszi szonáta, amely meghívást kapott az idei Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiváljára és műsoron marad a következő évadban is. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend az intézmény iskolaszínházi programja, a Bocsáss meg, Madárijesztő! című produkciót Sopronban és környékén 51-szer játszották el összesen 1376 néző előtt.

 

- A felsős korosztály megszólításában, a jövő nézőinek felnevelésében jó úton haladunk – húzta alá Pataki András, hozzáfűzve: mindemellett a színházi klubban ebben a szezonban öt magyar ősbemutatót tekinthettek meg a nézők felolvasószínház produkciókként, illetve színpadi játékokként, s ez is nagy eredmény.

 

P1100574

 

Az évad még folytatódik a nyári színházi előadásokkal. Júliusban az esztergomi várszínházzal közösen mutatják be Az üvegcipő című vígjátékot és Hedry Mária Kelj fel és járj című darabját. A dzsungel könyve című musical Pápa mellett augusztusban a fertőrákosi barlangszínházban tekinthető meg. Az Álmos legendája pedig Szarvasra kapott meghívást.

 

- A négy évvel ezelőtt elkezdett társulatépítő munkában jól haladunk, a tehetséget és teljesítményt a közönségünk is értékelte – mondta az igazgató, aki bejelentette, az évad színésze díjat Horváth Zsuzsa színművésznek ítélték oda színvonalas színpadi teljesítményeiért. A prózai társulathoz Kovács Frigyes érkezik új tagként.

 

Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője megköszönte a tánctagozat példaértékű szakmai, erkölcsi, művészi, emberi tartását, majd köszöntötte az évad táncosa díj választottját, Csernus Anitát, aki sokoldalú és magas szintű munkájáért vehette át ezt az elismerést. A rendező-koreográfus egyúttal bejelentette, hogy a következő évadtól a soproni Horváth Renáta is a táncos csapat tagja lesz.

 

P1100589

 

A társulati ülésen a soproni önkormányzat nevében Sass László, a kulturális- és oktatási bizottságának elnöke köszöntötte a színház dolgozóit. Beszédében kiemelte, hogy a négy éve a városban élő és alkotó társulat sokrétű kapcsolatot tart fenn a közönséggel. Ez a vidéki színházi létezés egyik erős kapcsa, a stabil, minőségi jelenléte az állandó társulatnak és ezt a nézők is értékelték. Hangsúlyozta, példaértékű az intézmény iskolaszínházi programja, amellyel szerinte minden oktatási intézménynek élni kellene a városban és azon túl is.

 

Az eseményen elhangzott, Sopron Megyei Jogú Város Közgyűlése 1991-ben határozott arról, hogy a településen megalapítja az önálló Soproni Petőfi Színházat. Erre emlékezett a teátrum az idei magyar évaddal, ősszel pedig nagyszabású ünnepséget tartanak sok meglepetésprogrammal, előadással, színházi nyílt nappal.

 

Soproni Petőfi Színház

 

 

süti beállítások módosítása