Párbeszédre hív a Bánkitó színházi programja - A kurátor, Schnábel Zita válaszolt

Már csak néhány hét és startol a Bánkitó Fesztivál! Schnábel Zitát, a színházi programok kurátorát a Funzine kérdezte. Lapszemle.

A teljes interjút itt olvashatják.

 

Arról, hogy lesz valaki egy fesztivál színházi eseményeinek felelőse, Schnábel Zita elmondta: “Én alapvetően színházzal foglalkozom, alkotói oldalról. Idén vagyok először szervezői szerepben. Most diplomázom a MOME Média Design szakán, mester képzésen, de szakmai szempontból alakváltó vagyok: van, hogy dramaturgként dolgozom, van, hogy játszom, a legutóbbi darabban látványtervezőként vettem részt. Kicsit talán kaotikusnak tűnik, de én élvezem, hogy ilyen sokfelől lehet kapcsolódni a színházhoz. Évek óta járok a fesztiválra, mindig közel állt hozzám. A szervezők kértek fel engem, hogy idén kurátorként vegyek részt az eseményen”.

 

zita

Középen: Schnábel Zita

 

Schnábel Zita arról is beszélt, milyen előadásokkal várják idén a fesztiválozókat. “Idén először lesz egy fő színházi helyszín, amit Kisrét névre kereszteltünk. Ez gyakorlatilag egy hatalmas cirkuszi sátor. Nem csak itt lesznek előadások, de ez egy központi tér lesz. Olyan csapatokat és darabokat válogattam össze a határ tematika köré építve, akik rendkívül izgalmas élményt nyújtanak majd a közönségnek” – árulta el a szervező, aki arról is beszélt, hogy bizonyos előadásoknál nem csak a téma, hanem a műfaji megközelítés is rendkívül érdekes.

 

“Sokszor az interakció igencsak bombázza a néző és előadó közti határvonalakat is. A Táp Színház egyperces előadásaiban konkrétan egy perc erejéig a néző válik főszereplővé. A Tünet Együttes a virtuális valóság és valóság határával foglalkozik, egy egészen különleges, nem színházi térben, hanem civil helyszíneken. A Mentőcsónak előadásai több oldalról is kapcsolódnak a határokhoz: az egyikben például egy interaktív társasjáték során a nézők is belekóstolhatnak egy menekülő faluközösség problémáiba, míg a másikban többek között a kivándorlás kérdésével foglalkoznak. (...) Nagyon fontos feladatként élem meg, hogy adott esetben akár több ezer embernek is megmutathatok olyan előadásokat, amik számomra nagyon fontos üzeneteket közölnek. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a Bánkitó nem egy “értelmiségi” fesztivál, itt nem arról van szó, hogy az elefántcsonttoronyból prédikálunk a társadalomról. Igyekszünk aktuális kérdéseket feltenni, megvitatni, egy olyan párbeszédben, melynek mindenki egyenrangú résztvevője” – számolt be Schnábel Zita.

 

A teljes interjút itt olvashatják.

 

 

süti beállítások módosítása