Nemzetközi színházi kurzust tartanak Kaposváron Vidnyánszkyék

Nemzetközi Színházi Műhely nyílt Kaposváron, a tíznapos kurzuson 6 ország több mint 90 színész és rendező szakos felsőoktatási hallgatója vesz részt - mondta az esemény főszervezője a somogyi megyeszékhelyen hétfőn tartott sajtótájékoztatón.

    kaposvari

 

Kozma András szerint a pénteken kezdődött tíznapos Kaposvári Nemzetközi Színházi Műhelynek ötödik alkalommal ad otthont a Kaposvári Egyetem, ahol a helyi Rippl-Rónai művészeti kar tanulói mellett Oroszországból a Moszkvai Művész Színház, Spanyolországból a Valladolidi Művészeti Főiskola, Macedóniából a Szkopjei Színművészeti Akadémia, Grúziából a Sota Rusztaveli Grúz Állami Színház- és Filmművészeti Egyetem, továbbá a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diákjai bővíthetik tudásukat.
    

A hallgatók délelőttönként szaktanárok irányításával fizikai, pszichikai, koncentrációs tréningeken vesznek részt, ezeken tanulnak hangképzést, vívást, különböző mozgáselemeket, délutánonként pedig vegyes csoportokban Shakespeare Szentivánéji álom című darabja ihlette előadásokat találnak ki, amelyeket 20-30 percben július 9-én előadnak.
    

Kozma András hangsúlyozta, a műhely a színészmesterség alapjainak elsajátításán túl nyitott gondolkodásra sarkall és érzékelteti a színházi módszerek sokszínűségét.
    

Vidnyánszky Attila, a műhely szakmai vezetője, a Kaposvári Egyetem művészeti rektorhelyettese, a Nemzeti Színház igazgatója arról szólt, hogy a kaposvári színészképzés indulása óta fontos törekvés, hogy az egyetem erősítse nemzetközi jelenlétét, intenzív kapcsolata legyen hasonló képzést folytató külföldi intézményekkel és vállalja a velük való megmérettetést.
   

Ennek szellemében a műhely résztvevői nemcsak együtt dolgoznak, hanem vizsgaelőadásaikat bemutatva meg is mutatják, hogy mit tudnak, hol tartanak - mondta.

süti beállítások módosítása