Színház- és Táncsátor 2016 avagy miért érdemes kimenni a Szigetre

A 2016-os Szigeten a tavalyi évhez hasonlóan nagy helyszínen, de még több programmal, két színpadon, sátorban és szabadtéren egyaránt, naponta két-két előadással várja a Színház- és Táncsátor az érdeklődőket.

A szabadtéri színpadon délután és este a kortárstánc fiatalabb generációja mutatkozik be, magyar és nemzetközi előadók részvételével. Magyarországról fellépnek: Újvári Milánszólóelőadásával, egy táncos és egy zenész, Juhász Adél és Porteleki Áron közös alkotásukkal,Szeri Viktor és Vavra Júlia, két fiatal kortárstánc alkotó performanszukkal, és a bodylotion co-dance , Arany Virág és Hadi Júlia formációja. Trefeli József és Varga Gábor, Svájcban élő és alkotó magyar művészek Jinx 103 című, a magyar néptánc elemeiből építkező produkciójukkal lépnek fel.

 

sziget

 

A rotterdami Maastheater, a színház és a tánc határterületén dolgozó fiatal alkotókat támogató szervezet két előadással is bemutatkozik, a Twins című duóval, és a Play it Back című szólóval. Izraelből Roni Chadash szólója, valamint Etay Axelrod és Chiaki Horita, a Batsheva – the Young Ensemble táncosainak előadása érkezik a szabadtéri színpadra. A török Ziya Azazi már másodszor érkezik Szigetre, Ember című darabja ismétlésen és kísérletező örvénylésen alapul, amit áthat az önpusztítás, saját halandóságunk tudatának fájdalma és az élet körforgásából fakadó elkerülhetetlen vég gondolata, melyeket tűz hozzáadásával hangsúlyoz, ezzel is kiemelve az élet kettőségeit: öröm és fájdalom, kezdet és vég, hiány és jelenlét.

 

sziget1

 

A sátorban naponta kétszer, 17:00-kor és 23:00-kor a kortárstánc jeles magyar és nemzetközi képviselői lépnek fel. Csütörtökön a világhírű Hiroaki Umeda Fluid Intelligence című előadásának ősbemutatója lesz a Színház- és Táncsátorban. A japán koreográfus 2016-ban öt magyar táncossal dolgozik együtt hazánkban. Az előadás a Sziget, a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Pro Progressione és a SÍN Kulturális Központ közös produkciójában, a Japán Alapítvány támogatásával jön létre. Az augusztusi bemutatót követően az előadás szeptemberben a Trafóban lesz látható.

 

Az E.sperimenti Dance Company az operaáriákat hívja segítségül, hogy kortárs koreográfiájukkal bemutathassák, mennyi lehetőség, humor és érzelem rejlik a kortárstánc és a klasszikus zene különleges kombinációjában. A társulat a legkülönbözőbb stílusokat és dinamikákat ötvözi, a hip-hoptól kezdve a kortárstánc elemein át, a modern táncig és a talajon bemutatott gyakorlatokig.

 

sziget2

 

A National Dance Company of Wales, valamint a Kibbutz Contemporary Dance Companyelőadásaikban a kortárstánc karakteres, dinamikus, technikailag igen magas szintű koreográfiái jelennek meg. A Spanyolországból érkező Dani Pannullo Dancetheatre Company és az argentinCortez-Fontán társulat egy-egy kisebb, a világra és a társadalomra finoman reagáló munkát hoznak el a Szigetre. A Cortez-Fontán társulat Los Cuerpos (A testek) című előadásában állatias ösztönök, brutalitás, valamint a fizikai erő és a szépség közti kettősségek keverednek, a művésze ka test kecsességét és a bennünk rejlő erotikát ötvözve a nyers, ösztönszerű reakciókkal feszegetik az egymás között húzódó fizikai határokat.

 

sziget3

 

A Színház- és Táncsátorban képviselteti magát a kortárs cirkusz is. Az utolsó estén a cseh Losers Cirque Company társulata mutatja be a színház karakterjegyeivel gazdagon átszőtt újcirkuszi előadását. Az alkotók a példaképek, a partnerkapcsolatok és a szerelem között húzódó határok mibenlétét kutatják, felcsillantva a reményt, hogy előbb-utóbb – de talán már az előadás végére– mindenki megtalálja a boldogsághoz vezető utat.

Ismét vendégeskedik a Szigeten a Tünet Együttes, nagy sikerű, Az éjszaka csodái című produkciójával, melyet a Trafóban mutattak be és játszanak nagy sikerrel azóta is. Molnár Csaba Eclipse című előadását a Budapest Kortárstánciskola diákjaival hozta létre 2015 decemberében, a 18 női táncossal alkotott koreográfia a partik világát idézi meg.

 

sziget4

 

A fesztivál egy hete alatt a berlini Maxim Gorki Theater és a Talking Straight formáció helyszín-specifikus, a mai világra ironikusan, frissen reagáló színházi projektjét is vendégül látjuk, melyben a Szigetlakók aktívan részt vehetnek, így hozva létre közösen a napról-napra formálódó előadást.

 

Vadas Zsófia Tamara koreográfus, Tóth Márton Emil és Brückner János képzőművészek egész éven át tartó, Sleeping Beauty című projektjének egy állomása is a Szigeten valósul meg. A projekt alapgondolata Csipkerózsika története köré épül, ebből kiindulva foglalkoznak az alkotók az álommal, a halál gondolatával, a mesével és a hétköznapokkal, ugyancsak számítva a Szigetlakók aktív részvételére.

 

További infó: http://sziget.hu/fesztival/programok

Az előadások közül néhányat a Trafóban is megnézhetsz vagy újranézhetsz: http://trafo.hu

 

Forrás: http://kapcsolj.be

 

süti beállítások módosítása