Agatha Christie-krimivel indul az évad Újszegeden

Agatha Christie Az egérfogó című darabjával indul az évad a Szegedi Szabadtéri Játékok kisebbik játszóhelyén pénteken, a krimi egyik főszerepében Székhelyi Józsefet láthatja a közönség az Újszegedi Szabadtéri Színpadon.

 

Régi kedves ismerőst köszönthetnek a szegedi színházrajongók idén az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, hiszen Az egérfogó című előadás főszereplőjeként Székhelyi József érkezik a ligetbe.


Arra a kérdésre, hogy mit játszik az izgalmas produkcióban, a szegediek által már megszokott, humoros stílusában azonnal rávágta: “Gyanúsítottat, természetesen…” Elmondta, a darabban az igazi, klasszikus krimilogika szerint mindenki gyanús lesz egy idő után. “Nagyon ügyesen szerkesztett darab! Londonban hatvanhárom éve mutatták be és annyira sikeres, hogy azóta játsszák megszakítás nélkül. Ráadásul ott többezer előadáson keresztül sikerült az a bravúr, hogy a főszereplő titoktartásra tudta inteni a nézőket, hogy a következő esték közönsége se tudjon meg semmit előre” - tette hozzá.

 

szekhelyi2

 

Székhelyi  szerint az általa játszott Mr. Paravicini karaktere azért különösen izgalmas, mert egy idegen ember, egy olyan figura, aki remekül pozícionálja magát, hogy rögtön gyanússá váljon a többiek szemében, holott tulajdonképpen csupa véletlen folyamán csöppen bele a történetbe.


“Úgy szoktam fogalmazni, hogy én vagyok a legszegedibb nem szegedi. A szívem mindig visszahúz, ezer szállal kötődöm ide. Ez egy öregkori szerelem, hazajönni mindig furcsa, de nagyon szívmelengető érzés. Bízom benne, hogy a szegedi közönség is imádni fogja a darabot, amivel megajándékozzuk őket” - mondta a szegedi teátrum egykori direktora.

 

A népszerű krimiíró művét 63 esztendeje mutatták be Londonban, és azóta is megszakítás nélkül játsszák. Szegeden a bűnügyi történet a Veres1 Színház vendégjátékaként, Schlanger András rendezésében kerül színre.

 

agatha christie az egerfogo

 

A történet szerint a fiatal Ralston házaspár panziójában vagyunk, távol az emberektől, a világtól. Abban a zárt játéktérben, a hótorlaszok közé ékelt, bűnügyi laboratóriumban, amelynek az írónő, szokás szerint, még a telefonvezetékét is elvágta. Egyelőre csak azt tudjuk, hogy a Culver utcában megöltek egy nőt. Kiderül, hogy a gyilkosnak a panzió lakói között kell lennie.


A produkció főbb szerepeiben Verebes Lindát, Pál Tamást, Dósa Mátyást és Mohai Tamást köszönthetik a nézők, a régi ismerős Székhelyi József mellett. Az egykori szegedi színidirektor elmondta, a darabban az igazi, klasszikus krimilogika szerint mindenki gyanús lesz egy idő után. A színész-rendező által megformált Paravicini karaktere azért különösen izgalmas, mert egy idegen ember, egy olyan figura, aki remekül pozícionálja magát, hogy rögtön gyanússá váljon a többiek szemében, holott tulajdonképpen csupa véletlen nyomán csöppen bele a történetbe.

 

Szegedi Szabadtéri, MTI

 

 

süti beállítások módosítása