Tudják mi a dombérozás? - Nyári fesztivált szervez Börcsök Enikő

Börcsök Enikő számára a nyár korántsem csak a pihenésről szól. Sőt! 

A Vígszínház egyik legtöbbet foglalkoztatott színésznőjeként az elmúlt évadban is akadt munkája bőven. Ennek kapcsán úgy fogalmazott a Petőfi Népe interjújában: “A Találkozás nagyszerű munka volt, és hatalmas kihívás is egyben, ugyanakkor az eddigi pályám során nem emlékszem olyan színdarabra, amelyik ennyire megviselt volna. Még hónapokkal a bemutató után is minden alkalommal sokat kivett belőlem. Lelkileg borzasztóan kikészített ennek az asszonynak a szenvedéstörténete, az, hogy milyen szörnyű sorsot mért rá a Jóisten. A darab alcíme, a Tragédia szünet nélkül, nemcsak az előadásra vonatkozik, hanem gyakorlatilag az ő életére is. Piszkosul nehéz feladatot kaptam, mégis borzasztóan örülök annak, hogy eljátszhatom Máriát! Ha csak azt veszem, hogy hányféle színe van ennek a sokat szenvedett asszonynak, és ezt az ezer színt mind megélhettem ebben a szerepben... Ennél szebb színészi feladatot aligha kaphattam volna. Úgy érzem, hogy nagyon jókor talált rám ez a szerep: egyrészt tudtam benne újat mutatni magamból, másrészt színészileg is fejlődtem, és közben nagyon sokat tanultam belőle”.

 

borcsok
Börcsök Enikő a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tanít is, osztálya most végezte el a második évet. “Élvezem azt, hogy fiatalok vesznek körül, és hogy velük dolgozhatok. Nagyon szeretem a tanítványaimat. Most végezték a második évet, és mostanra már igazán szoros baráti kapcsolat alakult ki közöttünk. Már kívülről-belülről ismerem a növendékeim életét, tudom, hogy kit mikor mi bánt, vagy mi nyomaszt éppen. Jó érzés, hogy a "gyerekek" a bizalmukba fogadtak, én pedig szívesen anyáskodom felettük, miközben abszolút felnőttnek tekintem és partnerként kezelem őket” - számolt be a színésznő.

Börcsök Enikő immár 5. éve a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért önkénteseként a szervezet egyhetes balatoni élményterápiás táborában is részt vesz, ahol együtt vakációzik szervátültetésen átesett, illetve transzplantációra váró gyerekekkel és a családjukkal. “Tapasztalatból tudom, milyen hihetetlenül sok erőt ad, ha az ember sorstársakra lel egy nehéz élethelyzetben, ha tudja és látja, hogy nincs egyedül a problémájával. Az pedig igazán felemelő érzés, hogy segíthetek másoknak, és tehetek azokért, akiknek jól jön a bátorító szó” – fejtette ki a színésznő.


Párja, Tóth József festőművész nem csak a Balatonhoz kíséri el, hanem a Becsvölgyei Színjátszó és Képzőművészeti Táborba is, ami kettejük közös “gyermeke".  “A párom becsvölgyei származású, innen a kötődés. (…) A táborban minden nyáron készülünk egy színdarabbal, amit utolsó este adunk elő a falu lakóinak és a környékbelieknek. (…) A gyerkőcök lelkesedése, jókedve és ragaszkodása megsokszorozza az energiánkat” – mondta Börcsök Enikő a Petőfi Népének, és hozzátette, közösen egy vadonatúj fesztivált is szerveznek: júliusban debütál az Első Göcseji Dombérozás.

“Józsival úgy gondoltuk, hogy Göcsejben is bőven akad érdekesség, látnivaló, és a vidék megérdemel egy nagyszabású rendezvényt. A július 15-17-ig tartó művészeti fesztivált a mi táborzáró előadásunk nyitja meg. A "dombérozás" több falu összefogásával valósul meg. Jönnek néptáncosok, lesz kiállítás, kirakodóvásár a helyi termékekből, koncertek, például Oláh Ibolya is fellép nálunk. Szervezünk kerékpáros túrát és motoros találkozót is. A fesztivál nevét egyébként a nemrég megjelent göcseji tájszótárból kölcsönöztük: a dombérozás mulatozást, dorbézolást, tivornyázást, vigadalmat jelent, ennél találóbb nevet aligha adhattunk volna a közelgő eseménynek" - mondta Börcsök Enikő.

 

A teljes interjú a Petőfi népében olvashatják.

 

 

 

süti beállítások módosítása