"Az SZFE jelenleg komoly versenyhátrányban van" - M. Tóth Géza az új campusról

A szakma egyetért abban, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek megújulásra és új campusra van szüksége - mondta az MTI-nek M. Tóth Géza rektor, aki szerint a terv megvalósításához a következő lépés a fenntartó minisztériummal közösen az ütemterv kialakítása.

    

Felidézte, hogy amikor az egyetem vezetője lett, egyik legsürgetőbb teendőnek az ingatlanok és a technikai infrastruktúra fejlesztését látta. Már akkor el is indították a folyamatot, tudva, hogy egy ilyen léptékű átalakítás nem egyik napról a másikra valósul meg. 
    

A nagy múltú intézmény mind a színház, mind a film műfajában az elsők között volt a világon, ahol felsőfokú képzés indult. Az SZFE most zárta le a 150. jubileumi tanévet, a színházi mellett a filmes képzés több mint 70, a televíziós képzés több mint 40 éve indult. A legtöbb ismert színházi és filmes művész, szakember ezt az intézményt tekinti alma materének, de úgy alakult, hogy eredetileg is iskolának szánt épülete sohasem volt. Amikor kinőtte meglévő tereit, mindig valamilyen alkalmasnak tűnő, ideiglenes elhelyezést kapott - tette hozzá M. Tóth Géza. 

 

M. Toth Geza

    

Az egyetemnek jelenleg három fő épülete van: az Urániát is magába foglaló Rákóczi úti épület, a Vas utcában egy lakóépületbe belenyúló, részben az önkormányzattól bérelt ingatlan és a Palotanegyedben, a Szentkirályi utcában egy kisebb Károlyi-palota, amely a filmes és televíziós képzés központja. Ezenkívül több mint tíz raktárt, műhelyt, tantermet bérelnek különböző helyeken.
    

Az SZFE amellett, hogy iskola, filmgyártó cég is, ahol évente mintegy 150 film készül, valamint öt játszóhellyel működő színház, ahol évente 15-20 premiert tartanak, mintegy 200 előadást játszanak. Az elérhetőség, a többi egyetem közelsége ezért is nagyon fontos szempont - hangsúlyozta a rektor.
    

Kiemelte: mára a felsőoktatásban is fontossá vált, hogy az intézmények képesek legyenek saját magukat menedzselni, ehhez viszont megfelelő infrastruktúra kell. Az SZFE jelenleg nemzetközi szinten komoly versenyhátrányban van azokkal az iskolákkal szemben, ahol korszerű alapinfrastruktúra áll rendelkezésre - hangsúlyozta a rektor.
    

Miközben a felsőoktatásban jellemzően csökken a jelentkezők száma, az SZFE-n folyamatosan nő, van olyan szak, amelyre 60-szoros volt idén a túljelentkezés - emelte ki M. Tóth Géza, hozzátéve, hogy a hazai és nemzetközi fizetős képzési piacon is óriási az érdeklődés az egyetem iránt.
    

Úgy vélte: egy új campus létrejöttével a jelenlegi mintegy 450-es hallgatói létszámot a külföldi hallgatókkal együtt 1000-1200-ra lehetne bővíteni a tömegoktatás veszélye nélkül. Cél lenne az is, hogy minden évben minden szakon induljon képzés.
    

Az SZFE célja egy olyan korszerű, jól felszerelt egyetemi campus létrehozása, amely egyesíti a széttagoltan működő struktúrát. Fenntartható, korszerű, energiatakarékos létesítményre van szükség, amely az oktatási funkcióhoz tervezett, de általános kulturális célokra is használható tereket, színházat, mozit foglal magába és közösségi térként is működik.
    

Hogy hol lesz az új campus, azt még nem tudják. Több ingatlan is szóba jött, például az egykori BM kórház, a Magyar Rádió épületei vagy a Bálna, de az is felmerült, hogy zöldmezős beruházásként egy új épületet építsenek - mondta a rektor.
    

Hozzátette, hogy a VIII. kerület számára is fontos, hogy lehetőleg a Palotanegyedben maradjon az intézmény, a többi józsefvárosi egyetem - a Károli, a Pázmány, az Andrássy, az ELTE - közelében. Egy építészirodával meg is vizsgálták, hogy a Magyar Rádió megüresedő épületeinek átépítésével hogyan lenne ott elhelyezhető az egyetem. Ennek a megoldásnak számos előnye volna: a többi egyetem közelsége mellett például a jó megközelíthetőség, a rádióban kialakított, kiváló adottságú hangstúdiók továbbüzemeltetése. De természetesen nem ez az egyetlen lehetőség, a legjobb megoldást szeretnék megtalálni - fogalmazott a rektor.
    

M. Tóth Géza kiemelte: célja, hogy a lehető legszélesebb szakmai, döntéshozói körben tudatosítsa, hogy az egyetemen folyó, hagyományosan sok sikert hozó munkát korszerű képzési körülmények között még eredményesebben, szakszerűbben lehetne folytatni. Következő lépésként azt szeretné elérni, hogy az intézmény fenntartójával közösen részletes ütemtervet alakítsanak ki, a tervezésbe különböző szakértőket vonjanak be, a speciális igényeket és a lehetőségeket összehangolják - tette hozzá.
    

Emlékeztetett arra, hogy a közelmúltban több egyetem is megújult, korszerű épületet kapott. "Szeretnénk, ha közös erővel az SZFE elhelyezését és technikai felszerelését is megnyugtatóan megoldanánk. 150 év után ez talán nem is olyan túlzó igény" - fogalmazott, hangsúlyozva: remélik, hogy ősztől felgyorsulnak az események.

 

 

süti beállítások módosítása